Poreska uprava objavila kalkulator paušalnog poreza i doprinosa

Nedavno su izvršene izmene u vezi pojednostavljenja procedure obračuna paušalnog poreza i automatskog obračuna poreza i doprinosa na paušalno utvrđen prihod. U skladu sa tim Poreska uprava Republike Srbije je na svom sajtu objavila kalkulator paušalnog poreza i doprinosa.

Kalkulatoru se može pristupiti preko portala ePorezi.

Kalkulator računa procenjeni iznos mesečnog paušalnog poreza i doprinosa za naredne četiri godine. Popunjava se forma sa podacima o delatnosti, opštini u kojoj se nalazi sedište, godini registracije, godini rođenja preduzetnika i iznosu osnovice sa prethodnog rešenja. Predviđen je poseban obračun za stare zanate i preduzetnike sa invaliditetom.

Najavljeno je da će preduzetnici paušalci moći da preuzmu poreska rešenja elektronskim putem već do 15. januara.

Novoosnovanim preduzetnicima će Poreska uprava u roku od 48 sati od registracije, odnosno od dana otpočinjanja obavljanja delatnosti ukoliko se datum otpočinjanja obavljanja delatnosti razlikuje od dana upisa u registar APR, doneti rešenje o utvrđenoj obavezi za porez i doprinose. Poreska rešenja, doneta u elektronskom obliku, preduzetniku paušalcu biće dostavljena u poresko sanduče na portalu Poreske uprave.

Povezani tekstovi:

Comments