Nova pravila za paušalce, poreska rešenja sredinom januara

Preduzetnici kojima se porez obračunava paušalno već sredinom januara trebalo bi da dobiju poreska rešenja. Jelena Bojović, direktorka Tima za regulatornu reformu u Naledu, rekla je za RTS da će svaki novi preduzetnik moći da se prijavi u APR-u, informacija odlazi u Poreku upravu i on po automatizmu dobija rešenje.

Novine donosi Uredba o paušalnom oporezivanju, koja bi trebalo da se usvoji do kraja meseca i nova verzija Zakona o porezu na dohodak građana, koji je prošle nedelje usvojen u Skupštini.

Uredba propisuje novi način obračuna poreske osnovice, kao i spisak svih delatnosti uz nove koeficijente.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Jelena Bojović, direktorka Tima za regulatornu reformu u Naledu, kaže da se od oktobra prošle godine radi na prikupljanju primedaba, sugestija preduzetnika paušalaca šta je to kod njih problematično kada oni rade sa državom, odnosno šta su ograničenja koja su imali.

“Tada su organizovane javne raprave sa Ministarstvom finansija, Poreskom upravom na inicijativu preduzenika iz Niša, zajedno sa nama, i tada je pokrenuto prvo pitanje: šta su bile ključne prepreke koje su sada rešene”, rekla je Bojovićeva.

Prema njenim rečima, glavna prepreka je nedostatak jasnosti koliko će da plati poreze i doprinose naredne godine, jer je ključni problem preduzetnika to što ne zna šta će plaćati naredne godine.

“Oni su rešenja veoma često dobijali sa kašnjenjem od šest meseci, a nekad i godinu-dve. Sada neće podnositi poreske prijave, svaki novi preduzetnik samo se prijavi u APR-u, informacija odlazi u Poreku upravu i on po automatizmu dobija rešenje”, istakla je Bojovićeva.

Ističe da će dobijati elektronska rešenja, što znači da će na portalu Poreske uprave dobijati informaciju u roku od 48 sati od dana prijave, na APR-u će dobijati rešenje, a stari preduzetnici paušalci svoje prvo rešenje za 2020. godinu dobiće u periodu između 10. i 15. januara.

“Dobiće unapred, obaveza stupa tek početkom februara, oni će dobiti unapred”, kaže ona.

Narednih godina se očekuje da bude u decembru spremno rešenje za celu narednu godinu i nema više akontativnih plaćanja, istakla je Bojovićeva.

Narednih godina se očekuje da bude u decembru spremno rešenje za celu narednu godinu i nema više akontativnih plaćanja, istakla je Bojovićeva.

Objektivna formula za izračunavanje

Prema njenim rečima, sada postoji objektivna formula – Poreska uprava radi na softveru, koji će biti aktivan od 1. januara.

Prema njenim rečima, sada postoji objektivna formula – Poreska uprava radi na softveru, koji će biti aktivan od 1. januara.

Bojovićeva kaže da su se razlikovali iznosi za preduzetnike koji su u istoj delatnosti, maltene su locirani na sličnoj poziciji – sada će se kompjuterski obračunati porezi i doprinosi.

Kaže da će se promeniti iznosi koje će plaćati, ali će se kretati u okvirima koji su već sada, maksimalno povećanje je do deset odsto. Očekuje se da bude u iznosima kao do sada ili dva-tri posto više, u zavisnosti od inflacije.

“U suštini, neće biti nikakav šok”, kaže ona i dodaje da postoji sajt jpd.rs gde se može proveriti da li ima obaveza.

Set olakšica za preduzetnike

Govoreći o koeficijentima, ona kaže da uredba predviđa neke stimulacije.

U prethodnoj uredbi je bila opcija da se povećavaju porezi i dopinosi za one koji zapošljavaju radnike, tada se porezi povećavaju pet odsto.

Sada je to, kako kaže, ukinuto, sada imaju set olakšica koji se odnosi na mlade do 30 godina i stare preko 55 godina, kao i početnike u poslovanju, rekla je ona.

“Početnici će imati u zavisnosti od toga da li kreću sledeće godine, da li im je ovo prva godina – 20 odsto, 15 odsto, odnosno 10 odsto umanjenja u odnosu na osnovicu koja bi važila da su počeli pre desetak godina”, pojasnila je Bojovićeva.

Govoreći o efektima novih zakonskih rešenja, Bojovićeva je rekla da očekuje da preduzetnici budu sigurniji.

Ističe da nikada paušalni porez nije bilo preveliko opterećenje u kontekstu visine poreza, ali je bilo opterećenje i velika neizvesnost za preduzetnike paušalce kada će stići rešenje.

“Sada je, s jedne strane, transparentnije, efikasnije, znaju šta su im zaduženja u narednom periodu”, kaže Bojovićeva.

Polemike oko testa samostalnosti

Test samostalnosti izazvao je dosta polemike. Kaže da je ideja da pomogne Poreskoj upravi da na jednostavan način proceni da li preduzetnik zaista obavlja samostalnu delatnost ili je, u stvari, ta delatnost samo pokriće.

Kaže da će inspektori to utvrđivati, a odnosi se na poreski tretman.

Postoji devet kriterijuma i, ukoliko se ispuni pet, ulazite u kategoriju da se taj prihod drugačije oporezuje.

Bojovićeva kaže da su zakonska rešenja korak napred. “Bitno je kako da se pripreme, da bi dobili rešenja moraju imati kvalifikovan sertifikat da bi pristupili sajtu Poreske uprave i preuzeli to rešnje ili da daju ovlašćenje nekome ko to ima da ta rešenja preuzima”, kaže ona.

“Mislimo da će biti bolje za preduzetnika, ali i za državu”, zaključila je Bojovićeva.

Izvor: rts.rs

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: