Novi rok za subvencije za novu fiskalizaciju od 15. marta

Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas novi rok za prijavljivanje za subvencije države za prelazak na novi model fiskalizacije, a koji će trajati od 15. marta do 5. aprila, kako bi svi obveznici fiskalizacije koji se ranije nisu prijavili mogli da dobiju pomoć države.

“Mi ćemo sutra na sednici Vlade Srbije usvojiti odluku o novom roku za prijavljivanje za subvencije za nabavku fiskalnih kasa. Rok za prijavljivanje je od 15. marta do 5. aprila i ja pozivam sve se nisu prijavili za subvencije da sada to učine”, rekao je Mali.

Mali je prilikom obilaska frizerskog salona “Master klas” u kojem je instalirana nova kasa, dodao, da imamo novca u budzetu za subvencije, da je sve isplaćeno na vreme i u dinar, te da će tako biti i sa onima koji se budu prijavljivali u narednom periodu.

“Od 1. maja za sve koji treba da budu obveznici novog sistema važi pravilo da moraju da imaju nove fiskalne kase i uređaje i da potpuno rade po novom sistemu”, podsetio je Mali.

Ministar je vlasniku salona “Master klas” na Novom Beogradu Dušanu Ličini izrazio zahvalnost na tome što se na vreme priključio e-fiskalizaciji.

“Po starom sistemu frizerski saloni nisu imali obavezu izdavanja fiskalnih računa prilikom pružanja usluga, ali prema novom zakonu jesu, i hvala Dušanu na ažurnosti, odgovornosti i podršci novom sistemu fiskalizacije”, rekao je Mali.

Ministar je salon obišao u društvu proizvođača kase, kompanije “Galeb”, istakavši da je aparat koji je instaliran u frizerskom salonu lep i moderan i da je reč o potpuno novoj tehnologiji sa kojom idemo u korak sa svetom.

“Sve ide brže i efikasnije, a u cilju bolje borbe protiv sive ekonomije kako bi Dušan i ostali koji rade u skladu sa propisima imali manje nelojalne konkurencije i mogli da više da zarade”, naveo je Mali.

On je podsetio da je ostalo još nešto manje od dva meseca do kraja tranzicionog perioda za prelazak na novi model fiskalizacije. Prema njegovim rečima, svi obveznici mogu da biraju između 200 softverskih i hardverskih rešenja.

“Više od 130.000 obveznika je već prijavilo lokacije, a na meni je da ih zamolim da se što pre prijave preko portala Poreske uprave i da se ne čeka poslednji dan jer će nastati gužva prilikom instaliranja tih sistema”, kazao je Mali.

Vlasnik frizerskog salona “Master klas” Dušan Ličina izjavio je da Savez frizera sarađuje sa Ministarstvom finansija veoma aktivno. “Apelujem na kolege da što pre uđu u sistem jer nije ništa teško, lako je i bukvalno kao upotreba mobilnog telefona, samo što u sebi ima integrisan štampač. Ja sam požurio jer volim da sam upoznat sa novim tehnologijama i da ne bi došao u situaciju da ne mogu nešto da rešim zbog gužve u sistemu, u kol centrima. Dotle ću biti potpuno spreman”, rekao je Ličina.

Osnivač Galeb grupe Radoslav Veselinović rekao je da je ta firma stari partner u fiskalizaciji.

“Sada imamo nove kase koje su android i da imamo dovoljne količine na lageru. Pozivam sve obveznike da se jave i da što pre obave taj deo fiskalizacije, da ne čekaju april jer će biti velika gužva”, naveo je Veselinović i dodao da u toj firmi očekuju da će biti neophodno uraditi i do 1.000 instalacija dnevno.

Prethodni rok do kada su obveznici mogli da se prijave za subencije za novu fiskalizaciju bio je 31. januar 2022. godine.

Prijavljivanje za subvencije, za sve koji se nisu prijavili u prvom roku, će se odvijati na isti način kao i prethodni put. Ta prijava je jednostavna, ne zahteva mnogo vremena, a obveznici fiskalizacije mogu samo jednom da se prijave, odnosno ne mogu naknadno da menjaju prijavu.

Rok do kada su obveznici fiskalizacije u obavezi da u potpunosti pređu na novi model je 30. april 2022. godine.

Kada je reč o prednostima koje donosi novi sistem e-fiskalizacije, one su brojne. Poreskim obveznicima, odnosno privredi, se olakšava poslovanje, smanjuju troškovi poslovanja na duži rok, ukida nepotrebno administriranje i samim tim stvara bolji poslovni ambijent.

Izvor: Ministarstvo finansija

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: