Izvodi i potvrde APR o stvarnim vlasnicima

U Centralnu evidenciju stvarnih vlasnika je trenutno upisano oko 140.000 obveznika, odnosno 85% registrovanih subjekata, koji imaju zakonsku obavezu da elektronski evidentiraju podatke o svojim stvarnim vlasnicima.

Radi obezbeđivanja transparentnih podataka o stvarnim vlasnicima i olakšavanja poslovanja privrednim subjektima, Agencija za privredne registre je omogućila izdavanje izvoda i potvrda iz Centralne evidencije stvarnih vlasnika u formi elektronskog dokumenta ili u papirnoj formi.

Izvod sadrži podatke o trenutnoj vlasničkoj strukturi registrovanog subjekta, a potvrda sadrži istorijske podatke o stvarnim vlasnicima registrovanog subjekta, ili podatke o fizičkom licu, da li je upisano ili je bilo upisano u evidenciji kao stvarni vlasnik registrovanog subjekta.

“Agencija je korisnicima ove usluge omogućila izbor načina naručivanja, plaćanja i izdavanja dokumenta iz evidencije, u zavisnosti od potreba samog privrednog subjekta, zahteva nadležnog organa i drugih privrednih subjekata (banke), s kojima subjekt ulazi u poslovni odnos, zbog kojeg su podaci o vlasništvu i potrebni”, kaže Milan Lučić, direktor Agencije za privredne registre.

Lučić ističe da je Agencija posvećena digitalizaciji svojih usluga i servisa, jer je to najefikasniji način sprovođenja administrativnih procedura, koji olakšava poslovanje i smanjuje troškove.

Elektronski zahtev za izdavanje izvoda i potvrde podnosi se preko portala Agencije za privredne registre, odnosno sistema za centralizovano prijavljivanje korisnika APR, kojem se pristupa preko ovih stranica:

Popunjeni obrazac zahteva za izdavanje izvoda i potvrde iz Centralne evidencije stvarnih vlasnika može se predati i lično na šalteru APR-a, ili poslati poštom.

Izvor: Agencija za privredne registre

Povezani tekstovi:

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: