Izdavanje fiskalnog računa za prodaju korišćenih osnovnih sredstava

U skladu sa Zakonom o fiskalizaciji (u daljem tekstu: Zakon) predmet fiskalizacije je svaki izvršeni promet dobara i pružanje usluga fizičkim licima.

Ukoliko poslodavac namerava da proda korišćeno osnovno sredstvo (računar, telefon, automobil itd.) svom zaposlenom, obavezan je da promet evidentira preko fiskalnog uređaja.

S obzirom na to da se prodaja osnovnih sredstava dešava povremeno, postavlja se pitanje da li je neophodno da obveznik nabavi fiskalni uređaj.

Odgovor je ne. Naime, u ovom slučaju postoji mogućnost da se fiskalni račun izda korišćenjem besplatne aplikacije Poreske uprave (ESIR Poreska uprava RS) ili direktno preko portala Poreske uprave.

Prema članu 6. stav 3. Zakona obveznik fiskalizacije ima pravo da se opredeli za vrstu elektronskog fiskalnog uređaja koji će koristiti, i to:

  1. elektronski fiskalni uređaj koji koristi sopstveni procesor fiskalnih računa i koji omogućava izdavanje fiskalnih računa čak i u slučaju privremenog ili trajnog prekida internet veze; i/ili
  2. elektronski fiskalni uređaj koji koristi procesor fiskalnih računa u Sistemu za upravljanje fiskalizacijom i koji omogućava izdavanje fiskalnih računa isključivo kroz stalnu internet vezu u realnom vremenu.

U stavu 4. stoji da obveznik fiskalizacije, osim obveznika fiskalizacije koji obavlja promet na malo isključivo putem interneta, odnosno promet na malo sopstvenih korišćenih pokretnih materijalnih sredstava, koji se opredeli za korišćenje elektronskog fiskalnog uređaja iz stava 3. tačka 2) ovog člana, dužan je da u svakom svom poslovnom prostoru i poslovnoj prostoriji kojima se dodeljuje jedinstvena oznaka poslovnog prostora i poslovne prostorije iz člana 9. ovog zakona, obezbedi nesmetan rad i najmanje jedan elektronski fiskalni uređaj iz stava 3. tačka 1) ovog člana.

Prema navedenom, obveznici koji obavljaju promet na malo isključivo putem interneta, odnosno promet na malo sopstvenih korišćenih pokretnih materijalnih sredstava, nisu dužni da u svom poslovnom prostoru obezbede najmanje jedan elektronski fiskalni uređaj koji koristi sopstveni procesor fiskalnih računa (L-PFR).

Skrećemo pažnju da se ovaj izuzetak ne odnosi na sva osnovna sredstva koje obveznik prodaje fizičkom licu, već samo na:

  • sopstvena,
  • korišćena i
  • pokretna materijalna sredstva.

Na primer, za prodaju nepokretnosti ne bi mogao da se primeni ovaj izuzetak.

Ipak, iako postoji mogućnost izdavanja fiskalnog računa preko portala Poreske uprave ili korišćenjem aplikacije, prethodno je potrebno da obveznik sprovede postupak fiskalizacije i to:

Povezani tekst:

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: