Godinu dana rada sistema za instant plaćanja – IPS NBS sistema

Rame uz rame s najznačajnijim finansijskim institucijama u svetu, pre tačno godinu dana, Narodna banka Srbije pustila je u rad novi platni sistem – sistem za instant plaćanja – IPS NBS sistem. Ovaj sistem, čijim radom kao operator upravlja Narodna banka Srbije, predstavlja platni sistem najsavremenijeg tipa, odnosno najnovije generacije u svetskim okvirima, zahvaljujući kome naši građani i privreda mogu da vrše plaćanja neprekidno, nezavisno od radnog vremena banaka – 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, 365 dana godišnje, a novac se krajnjem korisniku prenosi u roku od gotovo jedne sekunde.

Od 22. oktobra 2018. do 20. oktobra 2019. godine u IPS NBS sistemu realizovano je 5.300.836 transakcija, ukupne vrednosti 77.985.299.511,58 dinara. Prosečna vrednost transakcije je oko 14.700 dinara, a prosečno vreme izvršenja transakcije samo 1,17 sekundi.

IPS NBS sistem znatno je olakšao prenos novca i građanima i privredi. Zahvaljujući ovom sistemu, u Republici Srbiji moguće je izvršiti prenos novca u dinarima, do iznosa od 300.000 dinara po transakciji, u roku od gotovo jedne sekunde. To znači da primalac novca odmah može da raspolaže novcem. Korisnici više ne moraju da vode računa da li je radni ili neradni dan, koje je doba dana i da li je ekspozitura banke u kojoj ima platni račun otvorena.

IPS NBS sistem je bankama obezbedio infrastrukturu za povezivanje i razvoj najsavremenijih inovativnih proizvoda i usluga, odnosno stvoren im je ogroman prostor da na pravi način iskoriste sve mogućnosti koje ovaj sistem pruža i kreiraju i ponude svojim klijentima servise prilagođene njihovim potrebama, potrebama čoveka 21. veka.

Prilikom utvrđivanja cenovne politike IPS NBS sistema, Narodna banka Srbije naročito je vodila računa o tome da naknade koje naplaćuje učesnicima u sistemu budu gotovo simbolične i zasnovane isključivo na stvarnim troškovima koje Narodna banka Srbije ima u vezi sa izvršavanjem transakcija. Cilj Narodne banke Srbije jeste da stvori uslove da banke svojim klijentima – građanima i privredi – pruže servise zasnovane na radu ovog sistema po što povoljnijoj ceni.

Podsećamo da je na projektu uspostavljanja ovog sistema, koji predstavlja jedan od njenih najznačajnijih projekata, Narodna banka Srbije radila nešto manje od dve godine. Uz očuvanje niske i stabilne inflacije, relativne stabilnosti kursa dinara, uvećanje deviznih rezervi i jačanje finansijske stabilnosti, zajedno s drugim inovacijama u oblasti plaćanja, puštanje u rad IPS NBS sistema jedan je od rezultata koji su posebno obeležili rad Narodne banke Srbije u proteklih sedam godina.

Narodna banka Srbije će nastaviti intenzivan rad na inovacijama radi daljeg unapređenja finansijskog sistema naše zemlje.

Izvor: Narodna banka Srbije

Povezani tekst:

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: