Zvanično najavljena reforma Poreske uprave

Poreska uprava je na svojoj zvaničnoj internet stranici, dana 15. juna 2015. godine, objavila sledeću vest:

Direktorka i zvanično najavila reformu PU

Vršilac dužnosti direktora Poreske uprave Republike Srbije Dragana Marković kazala je da će uskoro početi reforma te službe radi bolje kadrovske osposobljenosti i modernizacije rada.
Na Samitu ministara finansija i guvernera regiona u Bečićima, Dragana Marković je rekla da je Vlada Srbije 8. juna usvojila program transformacije Poreske uprave što je uslov za bolju naplatu poreza i borbu protiv sive ekonomije.

V.D. direktora Poreske uprave Srbije rekla je za agenciju Beta da očekuje da u julu bude usvojen akcioni plan sprovođenja programa reforme Poreske uprave, u kojem će biti precizirani konkretni zadaci do kraja ove godine, kao i šta treba da se uradi 2016, a šta do 2020. godine.

– Uz poboljšanje sistema i podizanje njegovog kvaliteta očekujemo da će primena tog programa doneti i smanjenje troškova u ispunjavanju poreskih obaveza. Trenutak u kojem se nalazimo posmatram kao šansu koju Poreska uprava ne sme da propusti. U prilici smo da izvršimo transformaciju u ekonomičan i efikasan državni aparat – rekla je direktorka Marković na panelu posvećenom reformi poreske uprave i borbi protiv sive ekonomije.
Markovićeva, kojoj je konferencija u Bečićima prvi javni nastup od kada je imenovana na čelo Poreske uprave, istakla je da će toj službi, koja već ima 6.500 zaposlenih, biti potrebni mladi, stručni ljudi.

– U toku je obuka 350 inspektora poreske kontrole, ali će biti problem kako ih zadržati, kako ih obavezati da ostanu u službi. Imamo puno kadrovskih problema. Zato Poreska uprava razmatra mogućnost da sa onima koji odluče da rade u ovoj ustanovi pre obuke potpiše obavezujuće ugovore da će određeno vreme morati da provedu u PU – istakla je ona.

Direktorka Marković najavila je da će ova institucija u toku iduće godine uvesti elektronski servis za akcize i da će posle tog aktiviranja u Srbiji 95 odsto poreskih prihoda biti pokriveno elektronskim servisima. Elektronski servisi, prema njenim rečima, doprineće smanjenju troškova.

Takođe, Marković je dodala da se radi i na jedinstvenom softverskom sistemu koji će objediniti sve informacione sisteme i time doprineti efikasnijem radu Poreske uprave.

Kada je reč o procentu sive ekonomije u Srbiji Marković je izrazila uverenje da on nije veći od 20 odsto. – Borba protiv sive ekonomije iziskuje uključenje državnih organa i građana, a regionalna saradnja veoma je značajna u tome, jer dovodi do sinergija među državama – istakla je ona.

Samit ministara finansija i guvernera, koji četvrti put organizuje nedeljnik NIN, ovog puta je u Bečićima okupio i direktore poreskih uprava regiona, koji su dva dana razgovarali na teme koje su jednako teške i važne za sve zemlje učesnice, a tiču se konsolidacije javnih finansija, ublažavanja posledica recesije, borbe protiv sive ekonomije, valutne sigurnosti.

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: