Zakonom preciznije regulisati rad od kuće

Rad od kuće, koji je u celom svetu “eksplodirao” tokom pandemije, trebalo bi preciznije i temeljnije regulisati radnim zakonodavstvima koja još uvek nemaju odgovore na sva bitna pitanja koja muče i poslodavce i radnike ili su potpuno neusklađena sa stvarnim potrebama i procesima rada, izjavio je Koordinator Međunarodne organizacije rada (MOR) za Srbiju, Jovan Protić.

Zato će tom pitanju biti posvećena posebna pažnja na ovogodišnjem zasedanju MOR, koje je počelo krajem prošlog meseca, rekao je Protić u intervjuu za sajt Saveza samostalnih sindikata Srbije.

“MOR će raditi na promociji uvođenja u radno zakonodavstvo zakona koji će preciznije i temeljnije regulisati rad od kuće, kakav poznajemo tek od ove pandemije. Nastojaćemo da, s jedne strane, nacionalni zakoni obuhvate rad od kuće, a s druge strane, da ova tendencija rada preko platformi postane deo radnih zakonodavstava”.

Što se tiče srpskog zakonodavstva, rad od kuće se pominje u Zakonu o radu ali, prema rečima Protića, “ni izbliza dovoljno detaljno i razrađeno kako je to sada potrebno u vreme pandemije”.

“Mi smo za Srbiju odvojili sredstva za angažovanje kolege eksperta iz sedišta MOR u Ženevi, koji je autor Vodiča za rad od kuće i koji bi mogao da pomogne prilikom zakonodavnog regulisanja te oblasti”, ukazao je Protić.

Pandemija je, inače, prilično poremetila rad ove specijalizovane agencije Ujedinjenih nacija. Ovogodišnje, 109. zasedanje, koje je u toku, prvo je od njenog osnivanja, daleke 1919. godine, koje se održava bez fizičkog prisustva delegata i uz dvogodišnju pauzu, jer dok prošle godine po prvi put od Drugog svetskog rata zasedanje nije održano usled pandemije.

Zasedanje će u potpunosti biti onlajn i faktički trajati tokom više meseci do kraja ove kalendarske godine. Prvi deo skupa (maj, jun) je posvećen socijalnoj zaštiti i posledicama COVID-19 po svet rada, dok će se u drugom delu na jesen razmatrati – nejednakost i svet rada i veštine i doživotno učenje koje će se uklopiti i u nedelje obrazovanja u novembru i decembru.

Uprkos povremenim primedbama na rad ove organizacije, od toga da je proradnička do toga da je više naklonjena poslodavcima, predstavnici radnika snažno veruju u tripartizam MOR i mogućnost rešavanja brojnih pitanja uz saglasnost sa predstavnicima vlada i poslodavačkih organizacija.

I predstavnik te organizacije u Srbiji smatra da takve priče nemaju osnova, podsetivši da trećinu glasova pri usvajanju svake konvencije imaju radnici, odnosno sindikati.

MOR nema interes da bude nikome posebno naklonjen, jer bi mu takav stav praktično onemogućio usvajanje novih međunarodnih standarda rada, rekao je Protić, dodavši da, prilikom potpunog nesaglasja jednog bloka, sindikalaca ili poslodavaca, konvencija ne može da bude usvojena.

“Mora da postoji određeni nivo saglasnosti iz sva tri tabora, plus iz većine države kako bi konvencija bila usvojena. Mi u situacijama kada imamo saznanje o tome da neki novi standard kojeg predlažemo nema dovoljnu podršku, umesto konvencije idemo na usvajanje preporuke, za čije usvajanje je dovoljna manja podrška, ali ona kao takva nije obavezujuća za države članice”, precizirao je on.

Izvor: sindikat.rs

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: