Zakon o inspekcijskom nadzoru omogućio kontrolu neregistrovanih subjekata

Zakon o inspekcijskom nadzoru: Kontrola neregistrovanih subjekata od 30. jula 2015. godine

Primena Zakona o inspekcijskom nadzoru („Sl. glasnik RS“, br. 36/2015 – dalje: Zakon) u delu kojim se uređuje postupanje inspekcija prema neregistrovanim subjektima, počeo je da se primenjuje od 30. jula 2015. godine. Zakon se takođe odnosi i na poslodavce koji zapošljavaju radnike „na crno“.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, cilj primene ovog Zakona je smanjenje nelegalnog poslovanja, nelojalne konkurencije, sive ekonomije i korupcije.

Među primerima poslovanja neregistrovanih subjekata navode se organizovana proizvodnja tekstilnih proizvoda u stanovima, kućama, podrumima i pomoćnim objektima sa zapošljavanjem radnika „na crno“ i krivotvorenjem zaštićenih robnih marki, stomatološke ordinacije, proizvodnja i isporuka hrane i bez ispunjavanja sanitarnih, higijenskih, bezbednosnih i drugih standarda, klanice i mesare, prodaja robe neprehrambenog tipa pored pijaca, prevoz putnika, predškolske ustanove i domovi za negu starih osoba, nelegalna gradnja, parkirališta itd.

Od 30. jula 2015. godine počela je i primena Zakona u pogledu inspekcijskog uviđaja u stambenom prostoru kada neregistrovani subjekat obavlja delatnost u takvom prostoru. Prema Zakonu, uviđaj u stambenom prostoru se može izvršiti uz pristanak držaoca ili naredbu nadležnog suda, a cela procedura je zakonski uređena.

Svaka inspekcija je dužna da reaguje na indikacije o poslovanju neregistrovanih subjekata i sprovodi inspekcijsku kontrolu i mere prema njima.

U cilju stvaranja uslova za pravilnu primenu Zakona o inspekcijskom nadzoru, posebna radna grupa koju je obrazovala ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Kori Udovički, pripremila je smernice kojima se daju informacije i metodološka usmerenja inspekcijama za postupanje prema neregistrovanim subjektima i vršenje uviđaja u stambenom prostoru u postupku inspekcijskog nadzora.

Smernice možete preuzeti ovde:

Stručno-metodološka objašnjenja o postupanju inspekcija prema neregistrovanim subjektima

Stručno-metodološka objašnjenja za inspekcije o vršenju uviđaja u stambenom prostoru u postupku inspekcijskog nadzora

Izvor: www.mduls.gov.rs

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: