Zahteve za reprogram Poreska uprava će primati do 4. jula

Sudeći po zahtevima za reprogram koje od ovog meseca građani podnose poreznicima, najveći dug je za – porez na oružje i porez na imovinu. Prvi se naplaćuje na republičkom nivou, dok drugi porez predstavlja prihod opština i gradova. I dok se na lokalu građani stidljivo prijavljuju za reprogram nagomilanog duga, koji će moći da plate na najviše 60 rata, na nivou centralne Poreske uprave samo za prve dve nedelje aprila pristiglo je gotovo 8.000 zahteva.

– Poreska uprava Republike Srbije je u periodu od 1. aprila do 18. aprila 2016. godine primila 7.927 zahteva za odlaganje plaćanja glavnog poreskog duga u iznosu do dva miliona dinara – rečeno je “Novostima” u PURS. – Najviše zahteva, 3.865, podneli su građani. Prema broju podnetih zahteva slede preduzetnici: 3.316, a potom preduzeća sa 379 i poljoprivrednici sa 367 podnetih zahteva.

Građani, po rečima naših sagovornika, najčešće podnose zahtev za odlaganje duga po osnovu poreza na registrovano oružje. Preduzetnici u najvećem broju slučajeva traže odlaganje plaćanja duga za poreze na prihode od obavljanja samostalne delatnosti i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, a poljoprivrednici takođe za neplaćene doprinose.

– Zahtevi preduzeća najčešće se odnose na odlaganje duga po osnovu objedinjene naplate poreza i doprinosa – ukazuju u PURS.

Niš

Iako je javni poziv za reprogram dugovanja poreskih obveznika otvoren još početkom meseca, u niškoj poreskoj upravi navode da je interesovanje Nišlija i dalje nezadovoljavajuće, jer se prema zvaničnim podacima do sada za isplatu dugovanja na rate javilo samo oko tri stotine poreskih obveznika – građana.

– To su dugovanja do dva miliona dinara, i trenutno oko 50.000 Nišlija duguje oko pola milijarde dinara, i svi oni mogu da se jave i da bez ikakvih sredstava materijalnog obezbeđenja reprogramiraju svoj dug na rate – navodi Nina Ilić, šefica lokalne poreske administracije.

Kada pričamo o pravnim licima i njihovim dugovanjima za porez na imovinu, nijedno od njih 250 se do sada nije pojavilo i podnelo zahtev, a ukupno njihovo dugovanje iznosi nešto više od 40 miliona dinara.

– Dug po osnovu komunalnih taksa narastao je na 70 miliona dinara, i u tom slučaju nijedan od tri i po hiljade obveznika se do sada nije javio kod nas – dodala je Ilićka.

Prema navodima nadležnih, najveći deo duga pripada građanima – obveznicima koji za porez duguju između 10.000 i 50.000 dinara, ali se nadaju da će se do kraja roka prijaviti i svi ostali dužnici koji zahvaljujući ovoj akciji mogu da na rate plate svoja dugovanja.

Novi Sad

Gradskoj poreskoj upravi u Novom Sadu je od početka aprila stiglo 170 zahteva za vanredni reprogram poreskih dugovanja, odnosno njihovu otplatu na 60 mesečnih rata ili, ukupno, pet godina. Od toga, 154 zahteva podneli su građani, pet preduzetnici, a 11 firme. Podaci Grada Novog Sada pokazuju da se zahtevi građana odnose na dugovanja na ime poreza na imovinu i ubedljivo preovlađuju u ukupnom broju do sada podnetih zahteva za reprogram.

– Koliki je ukupan iznos poreskih dugovanja obuhvaćen do sada podnetim zahtevima, znaće se tek narednih dana pošto svi oni tek treba da budu obrađeni – kažu za “Novosti” u novosadskoj Gradskoj upravi za finansije.

Kragujevac

Lokalnoj poreskoj upravi od 1. aprila prijavilo se 718 građana zainteresovanih za reprogram poreskih dugovanja na maksimalnih 60 rata. Istovremeno, stiglo je i 126 zahteva iz ovdašnjih firmi za rešavanje poreskih dugovanja na ovakav način.

Prema rečima Sanje Stanojević, portparolke kragujevačke poreske uprave, građani za porez na imovinu duguju ukupno 664 miliona dinara. Od te cifre osnovni dug je 317 miliona, dok su ostalo kamate.

Što se preduzeća tiče, odnosno onih koji duguju do dva miliona dinara, ukupni iznos neplaćenog poreza na imovinu je oko 140 miliona dinara. Reč je o dugovanjima 631 poreskog obveznika sa ovog područja.

U lokalnoj poreskoj upravi u Kragujevcu kažu da postoji i jedan broj građana i firmi koje duguju za naknadu za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta. Ta obaveza ukinuta je 2013. godine, ali i dalje postoji dug iz perioda do te godine.

Kraljevo

Za prve dve nedelje Odeljenju poreske administracije Gradske uprave u Kraljevu podneto je 110 zahteva za reprogram poreskih dugovanja. Od tog broja, 80 zahteva su podneli građani kao fizička lica, a 30 preduzetnici i firme.

– Dug za koji su podneti zahtevi za reprogram kreću se od 5.000, pa do 100.000 dinara i to najviše za komunalne takse za preduzetnike, kao i za neplaćeni porez na imovinu – kaže Jovan Simović, načelnik Odeljenja poreske administracije u kraljevačkoj Gradskoj upravi.

Prema njegovim rečima, mogućnost da reprogramiraju poreski dug na najviše 60 mesečnih rata imaju svi koji zahtev podnesu do 4. jula ove godine, uz uslov da su izmirili tekuće obaveze, od 6. marta do dana podnošenja zahteva.

Rokovi za podnšenje

Poreska uprava počela je 1. aprila da prima zahteve dužnika za reprogram duga na 60 rata. Oni kojima glavni poreski dug na dan 4. mart 2016. godine ne premašuje dva miliona dinara mogu da računaju i na otpis 100 odsto kamate, ukoliko redovno budu namirivali svoje rate. Veliki dužnici, koji su do tog datuma nagomilali više od dva miliona poreskog duga, moći će da računaju samo na otpis polovine kamate.

Svaki slučaj za sebe

Na koliko će tačno rata biti odobreno plaćanje reprograma, utvrđivaće poreznici za svaki konkretan slučaj. Osim ekonomske sposobnosti dužnika, na broj rata koji može da se kreće od 30 do 60, uticaće i visina ukupnog duga. Tako će građani dug do 50.000 dinara moći da plate na najviše 30 rata, do 100.000 dinara na 40, do 200.000 dinara na 50 rata i preko 200.001 dinara na maksimalnih 60. Kod preduzetnika se maksimalni broj rata odobrava za namirenje duga iznad 300.001 dinar, a kod preduzeća za preko jednog miliona.

Izvor: www.novosti.rs
Originalni naslov:
Građani traže rate za oružje i kvadrate

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: