Uspostavljen Registar administrativnih postupaka za privredu

Registar administrativnih postupaka, predstavlja jedinstvenu elektronsku bazu, na kome zainteresovani privredni subjekti, ili oni koji nameravaju da se bave privrednom delatnošću, mogu na jednom mestu da pronađu sve informacije o svim postupcima koje sprovode organi javne uprave. Registru se može pristupiti direktno preko linka rap.euprava.gov.rs ili preko Portala eUprava euprava.gov.rs.

Bojana Tošić, direktorka Republičkog sekretarijata za javne politike, navela je da je na Portalu registra omogućeno da se sve informacije o svim administrativnim postupcima nađu na jednom mestu kako bi se zainteresovani privrednici i građani mogli jednostavno i lako informisati o svemu što im je potrebno da bi dobili neku dozvolu, ostvarili pravo ili ispunili obavezu. Sa ovim Portalom, nema više gužve na šalterima da biste dobili informaciju šta je potrebno od dokumentacije da podnesete, gde možete da nađete zahtev i na koji račun i koliko da platite. Ove informacije su sada javno dostupne, i do njih se može lako doći, sa nekoliko klikova u Registru. Posluje se brže, jednostavnije i jeftinije, a javna uprava postupa efikasnije i tako stvaramo sigurno i predvidivo poslovno okruženje.

“Uspostavljanje Registra administrativnih postupaka za privredu omogućava bržu digitalizaciju ovih postupaka. Na Portalu eUprave je već digitalizovano 27 usluga Uprave za duvan i Uprave za zaštitu bilja koje su povezane sa Registrom administrativnih postupaka, a ovaj broj će uskoro biti veći, jer će postati dostupne i usluge Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Uprave za zaštitu bilja”, izjavio je dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

U Registru se u ovom trenutku nalaze postupci koji se odnose na privredne subjekte. Registar sadrži više od 2.600 postupaka, s tim što je u ovom trenutku javno dostupno više od 1.600 postupaka za privredu koje sprovede republički organi i organi Autonomne pokrajine Vojvodine. Do kraja 2022. godine Registar će sadržati i administrativne postupke koje pokreću građani, dok će izvorni postupci jedinica lokalnih samouprava biti dostupni najkasnije do kraja 2023. godine.

Registar omogućava korisnicima da, jednostavnom pretragom korišćenjem ćiriličnog pisma, po ključnoj reči, delatnosti, instituciji i poslovnoj epizodi, brzo i lako, za svega nekoliko sekundi dobije sve potrebne informacije, bez dugog čekanja u redovima. Izborom željenog postupka odmah je dostupan obrazac zahteva kojim se postupak pokreće, informacija o potrebnoj dokumentaciji, o finansijskim izdacima, rokovima u kojima nadležni organ postupa, kao i mogućnosti za pokretanje žalbe ili upravnog spora.

Ukoliko je neki od postupaka digitalizovan, Registar korisniku omogućuje da jednim klikom pokrene uslugu na Portalu eUprava.

Uspostavljanjem javnog Registra administrativnih postupaka unapređuje se pravna sigurnost, transparentnost i predvidljivost poslovnog okruženja, efikasnost i uniformnost u sprovođenju administrativnih postupaka, odnosno podizanje kvaliteta pružanja javnih usluga privredi i efikasniji rad organa javne uprave. Privredni subjekti će brže, lakše i jeftinije ostvarivati svoja prava, odnosno ispunjavati svoje obaveze.

Iako Registrom administrativnih postupaka upravlja Republički sekretarijat za javne politike uz tehničku podršku Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, ovo je u stvari Registar 85 organa i organizacija u čijoj nadležnosti je sprovođenje administrativnih postupaka. To je u suštini novo ogledalo javne uprave.

Sva pitanja i sugestije za unapređenje Portala registra mogu se uputiti Republičkom sekretarijatu za javne politike na elektronsku adresu rap@rsjp.gov.rs.

Izvor: Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: