Učestalije inspekcijske kontrole protiv sive ekonomije

Iz sive ekonomije u legalnu prebaciti 100.000 ljudi

Frizeri, kozmetičari, majstori, maseri, geronto-domaćice i mnogi drugi koji “rade po kućama”, već za koji dan, u subotu, naći će se na udaru inspekcije. Tada, naime, stupa na snagu Zakon o inspekcijskom nadzoru, usvojen u aprilu, a na tapetu će biti i neprijavljeni stomatolozi, automehaničari, ketering službe, vrtići, domovi za stare, prerađivači mesa, mleka… zapravo, svi koji rade na crno.

I dosad je, naravno, sve to bilo nelegalno, ali od 30. jula inspektori rada u kontroli rada na crno imaju nova, mnogo veća ovlašćenja. Moći će da kontrolišu i neregistrovane privredne subjekte, a uz naredbu suda moći će da ulaze u kuće, stanove, dvorišta.

Dakle, ako posumnjaju da se u nekom stanu obavlja bilo kakav neprijavljen posao, mogu zakucati na vrata, a ako ih vlasnik ili zakupac stana ne pusti da uđu i prekontrolišu, oni za ulaz u stan dobijaju saglasnost suda.

Uviđaj će, za razliku od dosadašnje prakse, moći da bude iznenadan i nenajavljen, a ako procene da je opasno, može se obaviti bez svedoka. Inspektor će, ako otkrije nepravilnosti, moći da napiše rešenje koje je odmah izvršno, a može i zapleniti ono što proceni značajnim.

Direktor Republičke inspekcije rada Bojan Jocić izjavio je da je još na početku godine zacrtan cilj da se oko 100.000 ljudi iz sive zone prebaci u legalne tokove.

“Do sada, kad god smo nailazili na takve situacije, mi smo podatke prosleđivali Poreskoj upravi, Tržišnoj inspekciji, Turističkoj inspekciji, ali sada ćemo imati sve nadležnosti i ovlašćenja da postupamo kao prema registrovanim privrednim subjektima” – objašnjava Jocić.

“Ovlašćenje se daje po hitnom postupku, a najkasnije za 48 sati. Praksa će pokazati koliko će biti potrebno, a mi ćemo gledati da to sve bude što pre.”

Predviđene su i kazne, ali ne za neprijavljivanje privrednih subjekata, već za fizička lica koja obavljaju neregistrovanu delatnost.

“Kazne su 50.000 do 500.000 dinara za delatnost koja je u nivou preduzetnika, a od 200.000 do dva miliona ako se bavi poslom za koji je predviđeno da to bude pravno lice” – precizira direktor Republičke inspekcije rada.

Pre kažnjavanja neće biti poslata upozorenja. Jocić kaže da sada upozorava sve neprijavljene da u subotu počinje kontrola. Inspekcija rada jeste represivni organ, ali Jocić tvrdi da žele da deluju pre svega preventivno. Kako je, predstavljajući taj zakon pisan da bi se smanjila siva ekonomija, ranije objasnila potpredsednica Vlade i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički, inspekcija treba da uspostavi sistem informacione baze, na osnovu kojeg će se raditi tačna procena rizika za sve nadzirane subjekte, a broj nadzora inspekcije zavisiće od procene rizika i ući će u plan rada.

Ministarka je objasnila da, kada se obavi nadzor, postoji kontrolna lista toga čime inspektori mogu da se bave i na taj način će se značajno zatvoriti prostor za korupciju.

Izvor: dnevnik.rs

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: