Zadovoljni poslodavci, radnici i država

Valjevo Uvođenje zakonskog okvira za uspostavljanje pojednostavljenog načina zapošljavanja sazonskih radnika jedna je od mera Akcionog plana za suzbijanje sive ekonomije.

U izradi je Zakon o privremenom angažovanju na sezonskim poslovima, zahvaljujući kome bi trebalo da samo u poljoprivredi preko 300.000 lica bude uvedeno u legalne privredne tokove. To podrazumeva uvođenje elektronskog sistema za jednostavno prijavljivanje sezonskog rada, po uzoru na mađarski model, u 2017. godini.

Tim povodom Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo finansija, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Otvoreni regionalni fond za modernizaciju opštih usluga Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), potpisali su Memorandum o saradnji na realizaciji projekta „Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika“.

NALED, GIZ i Nacionalna služba za zapošljavanje u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom organizovali su u Valjevu, 30. oktobra, u sali Skupštine grada Valjeva, info-dan u okviru pomenutog projekta, sa ciljem da se najavi novi sistem, odnosno mehanizam za pojednostavljeno zapošljavanje i pojednostavljenu uplatu doprinosa i poreza za sezonske radnike.

Nebojša Žugić, menadžer za pravne poslove NALED-a, predstavio je projekat i rekao da će se info-danima, polazeći od poljoprivrednih gazdinstava, na teritoriji lokalne samouprave informisati što veći broj zainteresovanih. U okviru projekta je odabrano 15 lokalnih samouprava, među kojima i grad Valjevo.

U ime gradonačelnika dr Slobodana Gvozdenovića prisutnima se obratio njegov pomoćnik Nikola Radojičić. „Sezonsko zapošljavanje u našem gradu je masovno, posebno u letnjem periodu, u sezonskim radovima u poljoprivredi i građevinarstvu. Imamo velike površine zasejane malinom – skoro 1.000 hektara, oko 500 hektara pod kupinom, preko 4.000 hektara pod šljivama, što u Srbiji predstavlja ozbiljan potencijal. Samim tim poljoprivredna proizvodnja zahteva veliki broj radnika. Danas smo tu da predstavimo projekat ‘Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika’, koji će pomoći da izađemo iz sive zone i omogućiti poljoprivrednim gazdinstvima da prijave svoje radnike“, rekao je Radojičić.

Skupu su prisustvovali privrednici, odnosno vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, agencija i zadruga koje zapošljavaju sezonce iz Valjeva i Osečine, predstavici Komore, Poljoprivredne stručne službe, javnog preduzeća „Agrorazvoj“, kao i sezonski radnici koji su imali priliku da se informišu o novinama vezanim za zapošljavanje sezonskih radnika. U otvorenoj diskusiji, prisutni su izneli svoja iskustva, a upućeno je i par konstruktivnih predloga u cilju što boljeg regulisanja sezonskog zapošljavanja.

„Sve nedoumice, predlozi i iskustva prisutnih biće razmotreni u okviru radne grupe“, zaključio je Nikola Žugić, i dodao: „Ovakve diskusije su od velikog značaja za donošenje dobrog zakonskog rešenja, kojim će biti zadovoljni poslodavci, radnici i država“.

izvor: Nacionalna služba za zapošljavanje

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: