Svaka deseta kontrola tržišne inspekcije odnosi se na onlajn prodavce

Prema podacima samo jednog oglasnog portala u Srbiji tokom prošle godine prodato je oko milion predmeta u vrednosti od 159 miliona evra. – Oko 10 odsto kontrola tržišne inspekcije odnosi se na onlajn prodavce


online kupovinaZa samo godinu dana na jednom od najposećenijih oglasnih portala „Kupujem prodajem“ prodato je oko milion predmeta ukupne vrednosti od oko 159 miliona evra. Kako pokazuje njihova godišnja statistika, najviše se trgovalo mobilnim telefonima za koje su kupci potrošili čak 19,6 miliona evra, dok je na kompjuterima i drugim uređajima potrošačke elektronike zabeležen promet od 12 miliona evra koliko je izdvojeno za oko 180.000 prodatih artikala.

Prema podacima Ministarstva trgovine broj građana koji koriste internet je sa 69 odsto u 2015. porastao na 74 procenta u prošloj godini. Kako pokazuje istraživanje iz oktobra porastao je i procenat građana koji naručuju ili kupuju onlajn i sada iznosi 31 odsto, što je povećanje od sedam procenata u odnosu na 2015. godinu.

– Udvostručen je broj e-kupaca koji su upoznati sa makar jednim pravom potrošača koji trguju na ovaj način, a procenat onih koji bi preporučili onlajn kupovinu je sa 87 porastao na 90 procenata – kaže Željko Rakić načelnik Odeljenja za trgovinu i razvoj konkurencije pri Ministarstvu trgovine.

S obzirom na to da ne postoji jedinstveni registar podataka o elektronskoj trgovini Srbije i zemalja u okruženju, teško je uporediti tržišta. Prema nekim procenama obim elektronske trgovine u Srbiji je i dalje manji od 10 procenata, ali je pohvalno to što je ovaj deo trgovine u stalnom porastu.

Jedan od razloga što, kako kaže, imamo ove pozitivne pomake je upravo završen IPA projekat o razvoju elektronskog poslovanja. Rakić kaže da je posebna pažnja posvećena bezbednoj kupovini putem interneta i pravima potrošača kod ugovora na daljinu.

– I u Evropskoj uniji je slično i potrošači su slabo informisani o svojim pravima iako je trgovina putem interneta mnogo razvijenija. Kod nas su potrošači oprezniji, u odnosu na zapadne zemlje i praksa je da najpre kupuju proizvode manje vrednosti, pa tek kada se uvere da to funkcioniše kreću i sa većim narudžbinama, objašnjava Rakić i dodaje da su slabosti ove vrste trgovine do sada bila nedovoljna informisanost građana i strah od prevara.

– Mnogi ne znaju da su u odnosu na klasičnu kupovinu prava kupaca čak i veća u slučaju ove kupovine na daljinu. U slučaju da žele da vrate neki proizvod, po zakonu mogu to da učine u roku od dve nedelje od kupovine, bez navođenja razloga, što nije moguće prilikom kupovine u radnji, kaže načelnik Odeljenja za trgovinu i razvoj konkurencije.

Jačanje trgovine putem interneta dovelo je i do toga da se siva ekonomija vremenom preselila na oglasne portale, što je donelo više posla i inspekciji. Najveća opasnost vreba, ipak, od onih koji nisu registrovani i koji ni inspekciji, u slučaju neke prijave, nisu dostupni. Zato iz Tržišne inspekcije apeluju da kupci moraju i sami da se štite na taj način što bi trebalo da se „drže“ registrovanih oglasnih portala, kao i trgovaca koji su prijavljeni i imaju istaknutu adresu, broj telefona, PIB…

– Oko 10 odsto kontrola koje inspekcija obavi odnosi se na onlajn trgovinu. Najčešće je reč o povredama prava intelektualne svojine ili o trgovcima koji nisu registrovani. U ovim slučajevima se oduzima roba, a to je najčešće sportska oprema, obuća, nakit, pa i duvan – kaže Goran Macura, načelnik u tržišnoj inspekciji.

Prostora za razvoj internet trgovine u Srbiji i te kako ima, a stručnjaci iz ove oblasti kažu da je u Srbiji situacija mnogo bolja nego pre nekoliko godina, posebno jer je i zakonska regulativa sada uokvirena.

Slobodan Marković iz Registra nacionalnog domena Srbije kaže da je bolja i ponuda servisa za onlajn plaćanje, a mnogo bolje je uređena i dostava.

– Svake godine raste broj kupaca, mada je i dalje više onih koji kupuju preko stranih sajtova zbog cena (uglavnom na kineskim sajtovima) i tražnje za robom koje nema kod nas. U slučaju bele tehnike ili odeće kupci se odlučuju da kupuju preko domaćih sajtova. Mislim da bi država mogla da doprinese razvoju ove vrste trgovine tako što će omogućiti onlajn plaćanje svojih usluga, čime bi se steklo i poverenje građana – smatra Marković.

Izvor: www.politika.rs | 14.01.2017.
Originalni naslov:
Raste broj kupaca putem interneta

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: