Šalter, izgleda, odlazi u istoriju

Kada početkom narednog meseca u Srbiji počne primena Zakona o platnim uslugama onda će se na našoj bankarskoj sceni štošta promeniti elektronsko plaćanje postaće deo svakodnevice, bez obzira da li je u pitanju preduzetnik, menadžer ili običan građanin. Jedna od novina koja nas čeka je i upotrebe elektronskog novca, sada kod nas regulisana pomenutim Zakonom.

Elektronsko poslovanje je kod nas već dugo prisutno i to skoro u svim bankama. Za Telenor banku koja je na našem tržištu prva mobilna i onlajn banka ovo je prilika da proširi lepezu usluga. Konačna odluka o tome biće doneta u skladu strategijom razvoja poslovanja banke.

Uvođenje elektronskog novca omogućava da platne transakcije postanu još brže i efikasnije – navodi Marija Popović, rukovodilac Pravne službe u Telenor banci. – Pri tome Zakon izričito zabranjuje plaćanje kamate na elektronski novac. Preduzetnici neće moći da izdaju elektronski novac ali kao drugim građanima i privrednicima moći će da im se on izda. Oni će ga potom koristiti u realizaciji plaćanja transakcija.

O tome kakva su im iskustva sa elektronskim poslovanjem sagovornica kaže da je ne samo kod njih već i na tržištu Srbije uopšte ono u porastu. Podaci Narodne banke Srbije pokazuju da je tokom 2014. realizovano milion transakcija za prenos sredstava preko mobilnog i internet bankarstva, u poređenju sa brojem transakcija koje su se odvijale na šalterima banka. To govori da se srpsko bankarstvo, baš kao i u svetu, kreće prema digitalnom poslovanju. To omogućuje uštedu vremena i smanjuje upotrebu gotovine.

Podaci NBS govore da je broj korisnika mobilnog bankarstva kod nas dupliran u prethodnih godinu dana. Na to svakako utiče dostupnost. Mi težimo da korisnicima omogućimo jednostavne, brze i sigurne usluge i to 24 sata sedam dana u nedelji.

Prvi smo u Srbiji ponudili usluge beskontaktnog podizanja dinarskih i iznosa u evrima na našim bankomatima. Isto tako omogućili smo i elektronske menjačke poslove vezane za kupovinu ili prodaju evra kao i prijem novca iz inostranstva, a bez naplate duplih provizija. Odnosno omogućili smo slanje novca putem mejla ili mobilnog telefona.

O tome kako će se ove novine odraziti na tržište Marija Popović kaže da banka sledi dalji razvoj mobilnog i elektronskog bankarstva. Uostalom, same po sebi banke već pojednostavljuju i pojeftinjuju svoju ponudu kada se sa šaltera prelazi na mobilno i internet bankarstvo.

Radujemo se svakoj inicijativi jer što je više igrača na tržištu to će i razvoj biti brži. Već se otvara i novi nivo usluga, a one su vezane za pametne telefone. Verovatno ćemo uskoro obogatiti korisničko iskustvo uslugama koje će se obavljati preko interfejsa pametnih telefona…

A što se tiče samih korisnika, kao i uvek kada počne masovnija primena novih usluga ima i onih koji su oduševljeni baš kao i skeptika. Ono što je izvesno jeste to da što se više klijenata banaka odluči za nove opcije, biće manje stajanja u redu i manje stresa. A to uvek dobro dođe.

Izvor: www.dnevnik.rs

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: