Saglasnost za obavljanje poslova informacionog prosrednika

Na osnovu člana 13. stav 3. Zakona o elektronskom fakturisanju (“Službeni glasnik RS”, broj 44/21 i 129/21) i Uredbe o postupku i uslovima za davanje i oduzimanje saglasnosti za obavljanje poslova informacionog posrednika (“Sl. glasnik RS”, br. 69/21 i 132/21) od 1. februara 2022. godine primenjuje se postupak za davanje i oduzimanje saglasnosti za obavljanje poslova informacionog posrednika.

Svi zainteresovani subjekti pozivaju se da preuzmu sledeće datoteke:

 1. Zahtev za dobijanje saglasnosti
 2. zjava o primeni mera zaštite koje se odnose na operatora IKT sistema od posebnog značaja

Uz zahtev i izjavu podnose se:

 1. dokazi o ispunjenosti uslova:
  1. da je pravno lice registrovano u Republici Srbiji;
  2. da na dan podnošenja zahteva nema dospele, a neplaćene obaveze za javne prihode po osnovu obavljanja delatnosti, koje utvrđuje Poreska uprava;
  3. da nema zakonskog ili ostalog zastupnika koji je pravnosnažno osuđen za krivično delo protiv imovine, privrede, bezbednosti računarskih podataka, državnih organa, pravnog saobraćaja i protiv službene dužnosti;
  4. da kao pravno lice nije pravnosnažno osuđeno za krivično delo;
 2. opšti uslovi pružanja usluga;
 3. interna pravila;
 4. akt o bezbednosti IKT sistema.

Ispunjenost uslova iz člana 2. stav 1. tačka 6) Uredbe o postupku i uslovima za davanje i oduzimanje saglasnosti za obavljanje poslova informacionog posrednika Ministarstvo finansija proverava po službenoj dužnosti.

Dokaze o ispunjavanju uslova iz člana 2. stav 1. tač. 1)–3) Uredbe o postupku i uslovima za davanje i oduzimanje saglasnosti za obavljanje poslova informacionog posrednika Ministarstvo finansija pribavlja po službenoj dužnosti, uz saglasnost podnosioca zahteva.

UPUTSTVO:

Radi pokretanja postupka, potrebno je da zainteresovani subjekt na sledeću adresu elektronske pošte: informacioni.posrednici@mfin.gov.rs pošalje svu relevantnu dokumentaciju.

Važne napomene:

U slučaju da pravno lice ima više od jednog zastupnika, neophodno je podneti uverenje Ministarstva unutrašnjih poslova o neosuđivanosti za svakog ponaosob.

Prilozi treba budu dokumenta u formatu koji je u širokoj upotrebi (PDF, JPG, JPEG).

Usled tehničkih ograničenja, ukupna veličina svih priloga ne treba da prelazi 25 MB.

Izvor: Ministarstvo finansija – eFaktura

Comments

Novi Sad

 • Pavla Papa 14
 • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

 • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
 • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: