Roditelji i dalje imaju pravo na povrat PDV-a na opremu za bebe

Izmenama Zakona o porezu na dodatu vrednost definitivno se ukida povraćaj PDV-a na hranu i opremu za bebe, ali će primena te odredbe početi tek kada stupi na snagu Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojim treba da se reguliše iznos roditeljskog dodatka.


oprema za bebeVlada Srbije donela je i konačnu odluku o ukidanju povraćaja PDV-a na bebi opremu, što je predviđeno izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost, koji je usvojen krajem 2016. godine.

Ipak, kako se navodi u tekstu samog Zakona, ta odluka će se primenjivati od dana početka primene novog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Naime, tim propisom se reguliše visina roditeljskog dodatka, koji bi, zbog ukidanja povraćaja PDV-a za bebi opremu, trebalo da bude povećan.

Iako je najava ukidanja povraćaja PDV-a za bebe naišla na negativne reakcije u javnosti, ukoliko bude povećan roditeljski dodatak, to bi trebalo da bude bolja solucija za roditelje.

Naime, pravo na povraćaj PDV-a imali su samo porodice sa ukupnim iznosom primanja do 1,01 miliona dinara godišnje, a roditeljski dodatak biće uvećan svima.

Takođe, građani više neće morati da prikupljaju i čuvaju fiskalne račune, podnose posebne zahteve i predaju ih u filijale poreskih uprava.

– Svi roditelji novorođenih beba imaće pravo na nadoknadu. Tu niko ne ukida roditeljima mogućnost da dobijaju novac od poreza za kupovinu hrane i opreme za bebe, već se ovo prebacuje u socijalnu kategoriju. Zahvaljujući tim izmenama, više roditelja će ostvariti pravo na ovu nadoknadu, jer će svi roditelji koji imaju pravo na roditeljski dodatak dobiti uvećanje – navela je Ana Branbić, ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Ona je dodala da se na novac neće čekati kao što je to do sada bila procedura, već će ga roditelji dobiti odmah prilikom uplate roditeljskog dodatka.

– To će biti dostupno roditeljima svih novorođenih beba, dok je sada to dostupno samo jednom broju porodica koja imaju vremena ili znanja da popune ove procedure koje nisu nimalo jednostavne – naglasila je Brnabićeva.

Izvor: www.blic.rs | 22.12.2016.
Originalni naslov:
Povraćaj PDV-a na bebi opremu se definitvno ukida, ali ima jedna velika nepoznanica koja MUČI RODITELJE

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: