Proglašen Svetski Preduzetnik za 2015. godinu

U subotu, 6. juna u Monte Karlu, Mohed Altrad, osnivač i CEO kompanije Altrad Group, na svečanoj ceremoniji proglašen je za EY Svetskog Preduzetnika godine™ 2015.

U trci za najprestižnije priznanje u preduzetništvu ove godine našlo se 65 nacionalnih pobednika i nosilaca priznanja EY Preduzetnik godine koji potiču iz 53 zemlje. Na takmičenju koje organizuje međunarodna revizorsko – konsultantska kompanija EY (Ernst & Young) Republika Srbija je po treći put imala svog predstavnika.

Božo Janković, osnivač i predsednik domaće kompanije Enterijer Janković d.o.o. treći je po redu dobitnik nagrade EY Preduzetnik godine u Srbiji. Kompanija Enterijer Janković uspešno posluje već dve i po decenije i predstavlja regionalnog lidera u oblasti projektovanja i opremanja enterijera visokog ranga i složenosti, kao i proizvodnje građevinske stolarije vrhunskog kvaliteta. Božo Janković ispred kompanije Enterijer Janković poneo je nagradu u konkurenciji od 21 prijavljenog kandidata iz 11 gradova Srbije.

– Sam događaj ostavio je veoma jaku impresiju na mene, kako celokupna organizacija, tako i sama ceremonija proglašenja ovogodišnjeg EY Svetskog Preduzetnika godine. Imao sam priliku da predstavljam našu zemlju i uspehe kompanije Enterijer Janković. Čast je naći se u društvu najboljih predstavnika privrede iz preko pedeset zemalja širom sveta, a posebno mi je drago što u Srbiji postoje firme kao Enterijer Janković koje ravnopravno mogu da se takmiče sa svetskim kompanijama“, kaže Božo Janković.

„Izuzetno smo ponosni što je Republika Srbija treću godinu za redom imala svog predstavnika na izboru za EY Svetskog Preduzetnika godine. Programom Svetski Preduzetnik godine kompanija EY promoviše značaj preduzetničkog poslovanja širom sveta i čast nam je što je Republika Srbija i ove godine imala izvanrednog kandidata koji predstavlja uspehe domaće privrede“, rekao je Ivan Rakić Partner kompanije EY u Srbiji.

Mohed Altrad, EY Svetski Preduzetnik godineTM 2015, odrastao je u beduinskom selu u Siriji da bi se sa 17 godina preselio u Francusku gde je doktorirao informatiku. On i njegov poslovni partner 1985. godine kupili su kompaniju koja se bavila izradom građevinske opreme, što su počeci kompanije Altrad Group. Mohed je kompaniju razvijao kako kroz akvizicije, tako i organskim rastom da bi kompanija 2014. godine ostvarila prihod od gotovo 1 milijarde USD samo od prodaje. Altrad Group ima oko 7 hiljada zaposlenih i 110 filijala širom sveta. Očekekuje su da će ova kompanija koja predstavlja svetskog lidera u proizvodnji građevinske opreme u 2016. godini ostvariti prihod od 1,3 milijarde USD.

Rebeka MekDonald predsednik žirija na ovogodišnjem izboru za EY Svetskog Preduzetnika godine™, osnivač i predsedavajući odbora Just Energy Gorup (Kanada), koja je poreklom iz Srbije, rekla je: „Doneti odluku o tome ko je ovogodišnji pobednik nije bilo ni malo lako, ali na kraju krajeva, odluka je bila jednoglasna. Mohed je uspeo da izgradi izuzetno uspešnu, brzorastuću međunarodnu kompaniju, uprkos svom skromnom poreklu. Iako mu je u detinjstvu bilo zabranjeno da pohađa školu, preseljenje u Francusku za njega je značilo novi početak, a sada on je jedan on najuspešnijih preduzetnika u zemlji. Žiri je bio impresioniran kako Mohedovom skromnošću, tako i njegovim neverovatnim liderskim sposobnostima uz koje je kompanija tokom 30 godina poslovanja beležila uspehe i rast“.

„Izuzetna mi je čast da primim ovu prestižnu nagradu, naročito uzevši u obzir jaku konkurenciju izvrsnih preduzetnika širom sveta. Želeo bih ovu nagradu da posvetim svima, jer cilj života jeste pomoći čovečanstvu. Moja priča treba da bude podsticaj svima – Vi možete promeniti svoju sudbinu“, rekao je Mohed Altrad nosilac priznanja EY Svetski Preduzetnik godine 2015.

„Mohed je inspirativni preduzetnik koji pokazuje da odlučnost i upornost mogu prevazići sve nedaće. On je svoje poslovanje gradio dosledno tokom dužeg vremenskog perioda, a i sada predstavlja svetionik i vodilju za ostale preduzetnike u Francuskoj i šire, da prate njegove uspehe“, rekla je Marija Pineli, globalna potpredsednica za tržišta strategijskog rasta kompanije EY.

Mark Vajnberger, globalni predsednik i CEO kompanije EY zaključuje: „Preduzetnici predstavljaju snagu na osnovu koje će svetska ekonomija oporaviti i i oni su ti koji će stvoriti nova radna mesta. Mohed predstavlja izuzetno inspirativnog EY Svetskog Preduzetnika godine. Nacionalni pobednici koji su bili u trci za ovo prestižno priznanje u svom poslovanju pokazali su istrajnost i svrsishodnost uz koju stvaraju bolje poslovno okruženje, što je jedna od vodilja u poslovanju kompanije EY“.

Izvor: Economy

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: