Prestaje obaveza izdavanja fiskalnih računa za promet usluge pozicioniranja

Na sednici Vlade održanoj 22. decembra doneta je Uredba o izmenama i dopunama Uredbe o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja.

U članu 2. stav 1. Uredbe o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja (u nastavku: Uredba) dodata je nova tačka 3) u kojoj je propisano da se delatnostima za koje, u smislu člana 1. ove uredbe, ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo i primljenih avansa za promet na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja, smatraju delatnosti pružanja marketinških usluga u maloprodajnom objektu pravnim licima, odnosno obveznicima poreza na prihode od samostalne delatnosti u smislu zakona kojim se uređuje porez na dohodak građana.

Na ovaj način prestaje primena nepotrebno iskonstruisanog stava Ministarstva finansija o navodnoj obavezi evidentiranja prometa ovih usluga preko elektronskog fiskalnog uređaja, zbog kojeg su privredni subjekti tokom nekoliko prethodnih meseci trpeli štetu.

Napominjemo da se marketinške usluge u maloprodajnom objektu odnose, između ostalog, na:

  • usluge pozicioniranja dobara;
  • ulistavanje dobara u prodajni asortiman u maloprodajnom objektu, odnosno preuzimanje obaveze da se nabavljaju dobra određenog dobavljača;
  • oglašavanje u magazinima i lifletima koji se dele u maloprodajnim objektima;
  • postavljanje reklamnih polica u maloprodajnim objektima, i slične usluge.

Uredba o izmenama i dopunama Uredbe biće objavljena u narednom broju Službenog glasnika RS, što bi trebalo da bude broj 141/22 od 23. decembra, a stupiće na snagu osmog dana od dana objavljivanja. U tom slučaju Uredba bi stupila na snagu 31. decembra 2022. godine. Imajući u vidu da se za promet usluge pozicioniranja i druge marketinške usluge najčešće izdaju periodični (mesečni) računi, u ovom slučaju za promet usluga koji nastaje poslednjeg dana 2022. godine ne bi postojala obaveza izdavanja fiskalnih računa.

Druga izmena Uredbe odnosi se na produžavanje prelaznog perioda tokom kojeg ne postoji obaveza evidentiranja preko fiskalnog uređaja prometa na malo, uključujući i naplaćene avanse, za obveznike fiskalizacije koji se bave prodajom dobara i usluga na pijačnim tezgama i sličnim objektima, a koji nisi oslobođeni obaveze izdavanja fiskalnih računa u skladu sa članom 2. stav 1. tačka 1) Uredbe, zaključno sa 31. decembrom 2023. godine.

Izvor: Poreska kancelarija Tatić

Povezani tekst:

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: