Pre nego što započnete biznis obratite pažnju na nekoliko stvari

Startap scena u Srbiji jedno vreme bila je u velikom usponu, a trenutno stagnira, međutim, i dalje se razvijaju brojne uspešne priče, i to uglavnom iz IT sveta. Šta bi osnivači novih startap kompanija trebalo da znaju pre ulaska u posao i kako da se pripreme, upitali smo nekoliko uspešnih poslovnih ljudi.

“Pokrenuti sopstveni posao uvek je izazovno i samo mali broj kompanija preživi prvu godinu poslovanja. Međutim, sva iskustva stečena prilikom pokušaja (i grešaka) u osnivanju startapova su više nego dragocena, i osnivači ih mogu primeniti u narednom pokušaju, odnosno sledećem startapu. Za razliku od osnivanja ’malog biznisa’, osnivači startapova žele da njihov proizvod bude globalno konkurentan i uspešan, i upravo zbog toga je IT oblast mesto gde srpski osnivači imaju globalne komparativne prednosti“, objašnjava za Biznis.rs ovlašćeni finansijski analitičar (CFA) i direktor konsultantske firme WM Equity Partners, Vladimir Pavlović.

Neophodno je, kaže naš sagovornik, da svaki budući startap preduzetnik prvo odgovori na nekoliko ključnih pitanja:

1. Koji problem želim da rešim primenom svog inovativnog proizvoda?

“Mnogo ljudskih potreba može biti razlog da se krene u neki inovativni poduhvat, ali samo ako rešavamo neki ozbiljan problem koji naši potencijalni klijenti imaju, naš proizvod će moći da se komercijalizuje”, navodi Pavlović.

2. Koliko je tržište na kome ću poslovati lokalno, regionalno i globalno?

“Naime, može se desiti da je tržište još u fazi nastajanja, da nema dovoljno potencijalnih klijenata, da su velike barijere za ulazak (u smislu finansijskih ulaganja ili administracije, itd.)”, napominje finansijski analitičar.

3. Ko su nam konkurenti na tržištu i šta je naša konkurentska prednost u odnosu na njih?

“Samo jedan deo potencijalnog tržišta se može osvojiti, pa je veoma važno realno sagledati našu poziciju u odnosu na konkurenciju danas, ali i na potencijalnu buduću konkurenciju”, naglasio je Pavlović.

Kako kaže, prvi korak je sagledati potencijalno tržište i poziciju inovativnog proizvoda na njemu. Sledeći važan korak jeste okupiti tim koji ima sva važna znanja, kako bi startap mogao da se brzo razvija.

“Kulturološki, naše društvo ima problem sa stvaranjem partnerstava i pojedinci više vole da budu jedini osnivači kompanije. Međutim, kod startapova to jednostavno nije moguće. Da bi se uspelo na globalnom tržištu, miks različitih kompetencija, znanja i iskustva je više nego neophodan. Takođe, da bi se tim održao i u izazovnim situacijama, potrebno je unapred kreirati okvir za donošenje odluka, jer će se nekada mišljenja osnivača razlikovati. Timovi koji nastavljaju da zajedno rade, čak i kada se ne slažu 100 odsto oko svake pojedinosti, imaju najveće šanse za uspeh”, smatra naš sagovornik.

Izvor: biznis.rs

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: