Pravila računsko-logičke kontrole finansijskih izveštaja za 2021. godinu

Registrator Registra finansijskih izveštaja utvrdio je Pravila računsko-logičke kontrole finansijskih izveštaja za privredna društva, zadruge i preduzetnike za 2021. godinu.

Ovim pravilima utvrđuju se računske i logičke kontrole finansijskih izveštaja i Statističkog izveštaja privrednih društava, zadruga i preduzetnika.

Kontrolna pravila označena statusom “Stop obrada” predstavljaju pravila koja je neophodno ispuniti, u postupku sastavljanja finansijskih izveštaja i Statističkog izveštaja. Ako ova pravila nisu zadovoljena, finansijski izveštaji i Statistički izveštaj se smatra računski netačnim, i ne upisuju se u Registar finansijskih izveštaja.

Kontrolna pravila označena statusom “Upozorenje” ukazuju na određene nelogičnosti podataka koji su iskazani u finansijskim izveštajima i statističkom izveštaju. Ukoliko ova pravila nisu zadovoljena, a zakonski zastupnik se sa takvim podacima saglasi, finansijski izveštaji i Statistički izveštaj se smatra računski tačnim, i upisuju se u Registar finansijskih izveštaja.

U okviru kontrolnog pravila, kada je to neophodno, kao “Komentar” data su bliža objašnjenja načina i uslova za primenu tog pravila. Istovremeno, kao “Napomena”, date su specifičnosti koje se odnose na određeno kontrolno pravilo.

Izvor: Poreska kancelarija Tatić

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: