Povoljniji krediti bez hipoteke za mala i srednja preduzeća

Evropski investicioni fond (EIF) i Banca Intesa AD Beograd potpisali su prvi ugovor u Srbiji u okviru COSME programa Evropske komisije za mala i srednja preduzeća na svečanosti održanoj u Beogradu.

Ugovor su u Vladi Srbije potpisali direkor odseka za EU garancije EIF-a, Gunar Mai i predsednik Izvršnog odbora Banke Intesa, Draginja Đurić. Zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske komisije, EIF je obezbedio direktnu garanciju koja će omogućiti Banca Intesa da u naredne dve godine podrži 3.000 malih i srednjih preduzeća u Srbiji sa 60 miliona evra kredita pod povoljnim uslovima – sa dužim rokom otplate i bez hipoteke kao sredstva obezbeđenja.

“Banka Intesa će iz COSME programa dodeljivati pozajmice preduzetnicima kojima su bankarski krediti teško dostupni jer nemaju mogućnosti da obezbede hipoteku”, rekla je Đurić i dodala da je ponosna što Banca Intesa prva u Srbiji započinje realizaciju COSME programa, potvrđujući time svoju dugoročnu opredeljenost da kao vodeća banka na tržištu i najveći kreditor privrede bude pouzdan partner Vlade Srbije u promociji preduzetništva i njegovom razvoju kroz konstantno unapređenje kreditne ponude

Ona je istakla da će se krediti odobravati na 36 meseci uz minimalnu kamatu od 2,39 odsto, a maksimalnu 7,75 odsto.

“Maksimalni iznos pozajmice je 150.000 evra, a za najmanji iznos ne postoji ograničenje”, rekla je Đurić.

Dodala je da preduzetnici mogu da upute zahteve za kredite već sutra.

Direktor odseka za EU garancije EIF-a Gunar Mai istakao je da taj fond pruža podršku malim i srednjim preduzećima koja čine 98 odsto firmi u EU.

“EIF je podržao 100.000 malih i srednjih preduzeća u 21 zemlji, a Srbija se kasnije uključila”, rekao je Mai.

Ambasador EU u Srbiji Majkl Devenport istakao je da danas počinje realizacija ugovora iz decembra prošle godine koji je Srbija potpisala sa EU za uključenje u COSME program konkurentnosti.

“Mala i srednja preduzeća su kičma razvoja privrede u Srbiji, ona imaju učešće od 56 odsto u bruto domaćem proizvodu”, rekao je Devenport.

On je najavio i program za kreditiraje nerazvijenih opština EU Progres.

Ministar privrede Srbije, Goran Knežević rekao je da je Vlada u ovoj godini izdvojila 16 mlijardi dinara za kreditiranje malih i srednjih preduzeća od čega je 4,4 milijarde bespovratno i da će nastaviti da podržava taj sektor i u narednoj deceniji.

COSME je program EU za konkurentnost preduzetnika i malih i srednjih preduzeća sa budžetom od 2,3 miijarde evra u periodu od 2014. do 2020. godine. Taj program obezbedjuje kreditne garancije finansijskim institucijama kako bi mogle da obezbede više kredita i lizinga.

Izvor: blic.rs, 07.12.2016.

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: