Pojačane poreske kontrole u Novom Sadu i Vrbasu

Dok građani skupljaju račune za nagradnu igru, vredni su i poreski inspektori, obilaze turstičke centre, kafiće i radnje u većim gadovima ali i u manjim mestima.


poreske kontrolePoreski inspektori su tokom vikenda kontrolisali rad ugostitelja u Novom Sadu i Vrbasu. U pet slučajeva konstatovane su nepravilnosti, odnosno obveznici nisu izdali fiskalne račune. Zato će snositi posledice: osim prekršajne prijave, tu je i mera zabrane rada.

Turisti koji ove zimske dane provode na atraktivnim destinacijama poput Kopaonika i Zlatibora imaju odlične uslove za skijanje, ali do fiskalnih računa teže dolaze. Na Kopaoniku je od 14 kontrolisanih objekata račun izdat samo u tri, a u preostalih 11 su uočene su i druge nepravilnosti.

Prekršiocima je izrečena mera zabrane rada pa će turisti imati manje mesta za okrepljenje pored belih staza, ali i više šanse da sakupe fiskalne račune za nagradnu igru. Istovetna slika bila je i na Zlatiboru: opet 14 kontola i opet u 11 slučajeva bez fiskalnog računa. Ostalo je takođe isto.

Poreznici sve češće kontrolišu i zdravstvene ordinacije – ovog vikenda na meti su bile zubarske ambulante u Kruševcu. Tri su zatvorene – propustili su da izdaju fiskalne račune, a u ordinacijama su zatečeni i neprijavljeni radnici. Inspektori će kod zubara, ali i ostalih specijalista, navraćati i narednih dana i meseci.

Poreznici ne objavljuju imena prekršilaca, ali su zato čitaoci „Dnevnika” koji su ostali bez računa veoma revnosni. Redakciji se stalno javljaju.

U Novom Sadu su zatvorene ugostiteljske radnje „Leskovačka koliba”, „Verige”, „Dukat NS plud 2016”. U Vrbasu goste iz opravdanih razloga izvesno vreme neće primati kafe „Grof” kao i gril „Planet-S”.

Nisu samo mali ugostiteljski objekti na meti inspektora, niti su prekršioci, već su to i veći: zbog neizdatog računa katanac je stavljen i na hotel „Stobeks” u Loznici.

Stalnim gostima pomenutih restorana i kafića svakako će smetati što neće moći da popiju piće ili čaj na omiljenom mestu. Vlasnici su lako mogli izbeći zatvaranje da su postupali u skladu sa zakonom. Poreski inspektori koji obavljaju kontrolu ne predstvaljaju se kada ulaze u kafić, hotel i drugi objekt. Tek nakon kafe ili večere ili druge pružene usluge traže račun kao i drugi gosti ili pacijenti. Ako im vlasnik ne izda račun, saznaće ko su mu bili gosti. Tada sledi pravljenje zapisnika i druge mere. Nakon donetog rešenja u narednih nekoliko dana slede druge mere, među kojima je i zatvaranje na sedam dana.

Izvor: b92.net | 03.02.2017.
Originalni naslov:
Poreznici se rastrčali, ko ne da račun – katanac

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: