PKS predlaže nove mere za privredu

Privredna komora Srbije (PKS) priprema nove ekonomske mere koje će predložiti Vladi Srbije, kako bi privrednicima pružili još jednu “dozu” pomoći u ublažavanju posledica pandemije virusa korona, najavio je Marko Čadež, predsednik PKS na Šestoj međunarodnoj konferenciji “Svet posle korone”. Pred svetom su izazovi kakve čovečanstvo do sada nije videlo, ovih šest meseci donelo je drastične i dramatične promene u geopolitici i ekonomiji, što se brže bude oporavljala svetska privreda to će biti veći rast i bolja pozicija Srbije, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća uspela su da se sačuvaju dosadašnjim merama države, ali one uskoro ističu. Moramo da idemo u susret novim merama koje će biti dizajnirane tako da banke i privrednici nemaju problema kada ekonomske mere donete u aprilu isteknu, rekao je Čadež na panelu “Ekonomija posle pandemije”. Procenjuje da će se srpska privreda “vratiti u normalu” 2021. godine kada će krenuti “ozbiljniji rast”. Cilj je da u narednom periodu Srbija ostane u međunarodnom lancu, da privuče još više stranih direktnih investicija i da podrži domaće proizvođače poštujući visoke standarde kvaliteta i konkurentnu cenu.

Ističe da će deo mera biti kratkoročan za održavanje zaposlenosti, a drugi sistemski za rast privredne aktivnosti. Predsednik PKS je ocenio da će zbog epidemije virusa korona ekonomske mere države postati “deo našeg svakodnevnog života”, dodajući da će se promeniti način na koji država učestvuje u privredi i da je jako bitno da država ima kapacitete da to uradi, preneo je Tanjug.

Država je, po rečima Čadeža, brzo i efikasno reagovala u očuvanju privredne aktivnosti donošenjem ekonomskih mera, iako, kako kaže, u tom trenutku to nije bilo lako, jer su njoj prioritet bili ljudski životi, bolnice, respiratori…

“Naravno da je Vlada Srbije bila okrenuta tome da zaustavi epidemiju, jer ako to dugo traje i ako se ne zaustavi na vreme, onda nemate ni ekonomiju”, primetio je Čadež i dodao da je PKS radila na tome da se očuva srž privredne aktivnosti. Virus korona, dodao je, doneo je mnogo neizvesnosti i novina, a prva je bila uvođenje moratorijuma. “To je bila novina za banke, a da ne pričam o drugim sektorima kao što su transport i koliko smo se trudili da održimo protok kamiona i robe kroz region i do Evropske unije, vozači su slati u karantin, gledali smo kako da donesemo uredbe da budu izuzeti od toga…”, ispričao je Čadež kako je izgledao uticaj epidemije virusa korona na privredu.

Prema njegovim rečima, 2.000 kompanija iz proizvodnog sektora je u tom trenutku ili skroz zaustavilo proizvodnju ili smanjilo obim, a sada od tog broja dve trećine radi u punom kapacitetu.

Oporavak će se desiti ukoliko kamatne stope ostanu niske, ako ostane nivo ekonomskih mera najavljen u Evropi i Americi, ali i ako se nemačka i italijanska privreda ubrzano razvijaju, jer od njih mnogo zavisi srpska privreda, podseća predsednik komore. Čadež ocenjuje da su MMF i banke sada mnogo spremnije da pomognu i reaguju na ekonomske „krize i šokove“, jer su naučile lekciju iz 2008. godine. Ukazuje da je MMF tada imao novca za pozajmice u iznosu od 280 milijardi evra, a sada jedan bilion.

U jeku krize izuzetno je bilo važno za privredu da država i javna preduzeća izmiruju svoje obaveze na vreme, a to je sada još važnije, ukazao je predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore (AMCHAM) u Srbiji Zoran Petrović.

Petrović, koji je i predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke, rekao je da su se mere podrške koje je Vlada Srbija donela poklopile u 90 procenata sa merama koje predlagao AMCHAM. Dodaje je da su mere Narodne banke Srbije (NBS) bile na vreme donete što je za svaku pohvalu. “NBS je zamrzla na strani aktive banaka oko dve milijarde evra, to su ogromne pare, a onda je ubrzo dala mere za dodavanje likvidnosti“, rekao je Petrović. Prema njegovim rečima, kriza je pokazala da je dobro je da Srbija ima svoju valutu, dinar, jer onda može mnogo bolje da se reaguje.

Za sada nema nikakvih najava da će neki strani investitor odustati od ulaganja u Srbiji zbog krize izazvane pandemijom korona virusa, kaže potpredsednik Saveta stranih investitora Dejan Turk. “Baš suprotno. Srbija je dobro odgovorila na krizu. Vidim dosta pozitivnih momenata”, rekao je Turk.

Kaže da je ulaganje svakog stranog investitora u Srbiji dugoročno, a da je za svakog ko ulaže bitno da poslovno okruženje bude predvidivo i transparentno, da se reforme sprovode i da postoji pravna sigurnost.

Konferencija “Svet posle korone” organizovana je u okviru 6. beogradskog strateškog dijaloga.

Izvor: Privredna komora Srbije

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: