Pet stvari koje svaki mali preduzetnik mora znati

preduzetnikPokrenuli ste biznis, uredili prostor za rad, okačili sjajni novi znak ispred vaše firme i spremno čekate svog prvog klijenta. No, nakon nekog vremena primetite da oni ne dolaze onom brzinom kojom ste vi očekivali. U svetu kroz koji većina nas prolazi gledajući u svoje mobilne ili kompjutere, informacije se traže upravo na tim uređajima. Prvo mesto na kojem će bilo ko tražiti bilo šta jeste – internet. Pitanje je: hoće li tamo naći vas?

Kako izgraditi prepoznatljivost

Svi znamo nabrojati na desetine velikih kompanija, koje su nam itekako poznate. Razlog tome je što su te iste kompanije uložile puno resursa u izgradnju svoje prepoznatljivosti. Pokušajte se sada setiti nekoliko manjih lokalnih firmi. Ovaj put je to nešto teže. Male firme jednostavno nemaju istu količinu resursa kao velike kompanije. Stoga, ono što imaju moraju vrlo pametno uložiti. Ukoliko ste mali preduzetnik, najbolje šanse za to nalaze se na internetu. Osim što će vam ulaganja biti puno manja nego da to radite putem tradicionalnih kanala, domet će biti neizmerno veći, a vaši kupci će itekako ceniti vaš trud da im se približite i olakšate im pristup vašim proizvodima ili uslugama.

Online od 0 do 24

Vaša firma verovatno ima određeno radno vreme unutar kojeg je moguće koristiti vaše usluge, međutim, na internetu radno vreme traje od 0 do 24, svaki dan u nedelji. Vaša prisutnost na internetu znači stalnu dostupnost informacija za klijente. To znači da, ukoliko se vaša firma nalazi na internetu, svako može na jednostavan način doći do informacija o vašoj ponudi, što ujedno povećava šanse da će nešto od vas i kupiti. Online prisutnost je ekstenzija vašeg brenda koja nikada ne spava!

Prisutnost na internetu nije skupo

Postoji veliki broj malih preduzetnika koji još nisu na internetu, a za to imaju i dosta razloga i opravdanja. Većinom se sve svodi na mišljenje da je prisutnost na internetu preskupo. No, u stvarnosti, cene prisutnosti na internetu danas su vrlo niske. Za poređenje, jedan oglas u novinama verovatno će vas koštati više nego osnovna izgradnja prezentacije na internetu.

Kako povećati geografski domet

Ako ste mali preduzetnik, koji ima lokalno poduzeće, većinu vaših kupaca verovatno čine slučajni prolaznici i malobrojni stalni kupci. Kako bi stvarno pokrenuli svoje poslovanje, potrebno je više od toga. Ono što vam je potrebno jeste veći domet i šira publika, a da bi to postigli morate proširiti vest o tome da vaša firma postoji. Ako vaša firma postoji na internetu, nećete biti ograničeni na lokalno poslovanje jer će ljudi iz svih krajeva imati priliku da čuju za vas i da vas posete.

Kako predstaviti svoje usluge

Internet pruža preduzećima korisnu platformu za predstavljanje onoga što imaju za ponuditi. Bilo da se radi o jednostavnom katalogu proizvoda i usluga, albumu s fotografijama najnovijih proizvoda ili čak online prodaju usluga, nikada nije bilo lakše svetu pokazati šta imate u ponudi. Kreativnost nema granica pa tako sami možete izabrati način prezentacije svojih usluga. Uz malo uloženog truda, vaši klijenti mogu doći do svih informacija koje im želite preneti.

Izvor: www.savjetnikuspjeha.com

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: