Pet najčešćih grešaka pri pokretanju sopstvenog biznisa

Prema nekim istraživanjima, 90 odsto startup-ova nestane nakon prve dve godine postojanja, što dovodi do zaključka da je količina grešaka koje se javljaju pri pokretanju posla proporcionalna broju preduzetnika koji ih čine.

Ipak, postoje određene greške koje bi svaki preduzetnik početnik trebalo da izbegava ili makar da ih čini što ređe, piše sajt The Entrepreneur.

Zapošljavanje zasnovano na harizmi

Novi trend u zapošljavanju je da je bitnija ličnost (i koliko se ona slaže sa principima kompanije) od njenih veština. Međutim, pokazalo se da uspešnu kompaniju čine iskusni ljudi sa bogatim radnim veštinama koji poštuju poslovnu etiku.

Trošenje novca na sporedne stvari

Bombardovani smo slikama uspešnih kompanija kao što je npr. Google, pa se tako mogu videti kreativne stolice, sobe za odmor, bazeni, tereni za golf, itd. Ovakve stvari ostavljaju utisak na zaposlene i nove klijente, i donose dobru reputaciju. Međutim, kod malih početničkih preduzeća, ovakve stvari su luksuz. Novac se čuva za važne, inicijalne stvari, a zabava dolazi kasnije.

Odluke zasnovane na emocijama

Treba izbegavati zapošljavanje ili otpuštanje nekoga samo zato što vam je prijatelj ili zato što želite opuštenu atmosferu koja nije zasnovana na relaciji šef-radnik. Ovakve emotivne odluke ne idu u korist uspešnoj kompaniji.

Odsustvo jasne hijerarhije

Kao što smo već pomenuli, nejasne granice između radnika i njihovih nadređenih dovode do toga da nije jasno ko upravlja kompanijom. Demokratija jeste sjajna u teoriji, ali kada dođe do teških odluka, podele zadataka i dinamike rada onda je rukovodstvo od presudnog značaja.

Zaboravljanje glavnog cilja

Glavni cilj je pored svih ovih stvari – zarada odnosno profit. Bez toga, biznis propada.

Kompanija koju vi gradite ne treba da bude puka kopija neke koju ste videli na televiziji ili čitali o njoj na vestima. Treba izgraditi biznis po vašoj meri. Pažljivo razmislite o tome šta je potrebno da bi vaš biznis bio uspešan i kako želite da bude shvaćen u javnosti. Vaš start-up treba da bude jedinstven, a ne kopija nečije druge vizije.

Izvor: www.axa.rs

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: