Održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen novi sistem paušalnog oporezivanja

Modernizacija sistema paušalnog oporezivanja revolucionarni je pomak kada je reč o digitalizaciji servisa za preduzetnike i privrednike a prema oceni pomoćnika ministra finansija Dragana Demirovića je i “školski primer uspešne saradnje javnog i privatnog sektora”.

Demirović je danas učestvovao na konferenciji za novinare u organizaciji Nacionalne asocijacija za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Američke agencija za međunarodni razvoj (USAID) na kojoj je predstavljen inovativni elektronski sistem paušalnog oporezivanja. Na konferenciji je istaknuto i da je već 95.000 paušalaca dobilo rešenje o iznosu obaveze za poreze i doprinose i da im je rešenje dostavljeno u poresko sanduče preko aplikacije ePorezi.

“Radilo se veoma efikasno i to bi moglo da posluži kao udžbenički primer za javno-privatni dijalog i rad radnih grupa. Upravo zbog toga želim da se zahvalim svim učesnicima i da vas obavestim da su osim Ministarstva finansija i Poreske uprave, učešće uzeli i mnogi drugi poput Kabineta presednice Vlade Srbije Ane Brnabić, Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka pitanja i socijalna pitanja, Ministarstvu pravde…”, kazao je Demirović pomenuvši i druge nevladine organizacije i udruženja preduzetnika poput Startita i Vojvođanskog IT klastera.

On je podsetio da je Vlada Srbije formirala radnu grupu u poslednjem kvartalu 2018. godine, da je imala 30 članova a da se to, posle početne sumnje, pokazalo kao pravi potez jer je problem paušalnog oporezivanja mogao da se sagleda iz različitih uglova svih zainteresovanih strana.

Demirovic

Demirović je istakao i nema pretpostavki da će biti bilo kakvih problema sa sprovođenjem Testa samostalnosti počev od 1. marta ove godine.

Prema njegovim rečima, Test samostalnosti se odnosi na angažman prema pojedinom poslodavcu. Tako da neko može da ima kao preduzetnik poslovne odnose sa više nalogodavaca a da samo u odnosu na jednog nalogodavca ne ispuni kriterijume da bi se smatrao kao preduzetnik koji nezavisno posluje. Tako da su to dve stvari koje su potpuno odvojene.

“A rezultat testa samostalnosti je da se taj prihod neće smatrati prihodom od preduzetničke delatnosti već ostalim prihodom koji će biti posebno oporezovan i ono što je bitno za paušalno oporezovane poreznike je da se taj prihod neće uračunavati u godišnji limit od 6.000.000 dinara”, objasnio je Demirović.

Direktorka Poreske uprave Srbije Dragana Marković istakla je da je uvođenjem novog sistema paušalnog oporezivanja znatno pojednostavljena procedura i povećana transparentnost procesa. Prema njenim rečima, značajna novina je i uvođenje onlajn kalkulatora za obračun paušalnog poreza i doprinosa.

Prema njenim rečima, za sve koji razmatraju da krenu u preduzetničke vode značajna informacija je da unosom svojih parametara mogu da izračunaju koliki bi im bio mesečni, godišnji paušal ili aproksimativno u naredne tri godine. Na taj način, moći će lakše da planiraju svoje poslovanje. Marković je rekla da već imaju podatke da je od početka godine registrovano 500 paušalaca u Agenciji za privredne registre i da je novina da oni u roku od 48 sati dobijaju svoja rešenja. Istakla je i da brojne grupe paušalaca imaju poreske olakšice, pa su tako za one koje se bave starim zanatima 50 odsto, za mlađe od 30 i starije od 55 godina – deset odsto, za osobe sa invaliditetom – 15 odsto.

Događaju je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić koja je istakla da je dosta urađeno na unapređenju transparentnosti sistema i njegovoj predvidivosti. Ona je dodala da se zahvaljujući elektronskom sistemu, promenio ambijent za poslovanje i da je stvorena osnova za zdrav i dinamičan ekonomski održiv sistem malih i srednjih preduzeća.

Prema njenim rečima, najveća korist od ovog sistema je što je otklonjen bilo kakav prostor za korupciju te da se kroz digitalizaciju stvara pravni okvir sa ravnopravnim uslovima za sve, smanjuje siva ekonomija, a preduzetnici uvode u legalne tokove.

Kao značajnu vest koju je želela da podeli sa prisutnima premijerka je pomenula i Zakon o arhivskoj građi koji je u Skupštini usvojen krajem prošle godine a koji privredi treba da omogući elektronsko arhiviranje dokumenata i oslobodi ih bespotrebne papirologije i smanji troškove za iznajmljivanje magacinskog prostora.

Predsednik Nadzornog odbora NALED-a Vladislav Cvetković istakao je jednu važnu novinu a to je da se preduzetnicima koji zapošljavaju dodatne radnike poreska obaveza zbog toga neće povećavati. Paušalci su, podsetio je on, dobili još jednu pogodnost koju nikada nisu imali: ograničenje najvećeg mogućeg rasta poreske osnovice na najviše 10 odsto godišnje i to do 2023. godine.

Događaju je prisustvovala i Shanley Pinchotti, direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj USAID-a, organizacije koja je dala značajan doprinos u sprovođenju ove reforme.

Na konferenciji je istaknuto da svi paušalci koji žele da se upoznaju sa novim sistemom plaćanja poreza informacije mogu da dobiju preko kontakt centra Poreske uprave Srbije, šaltera “Vaš poreznik” u okviru filijala na kojima poreski obveznici mogu dobiti sve tražene informacije, a Poreska uprava dostupna je i preko sajta i društvenih mreža. Rečeno je i da rok za izmirivanje obaveza za januar ističe 15. februara.

Izvor: Ministarstvo finansija

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: