Održan prvi sastanak radne grupe za rešavanje statusa frilensera

Prvi sastanak radne grupe za izradu novog zakona koji bi regulisao status frilensera održan je 08. oktobra.

“Na sastanku je dogovorena dalja dinamika sastanaka i šta treba pripremiti. Definisaćemo termine, način rada frilensera i sagledavati rešenja u drugim državama i da li bismo mogli da zasnivamo nešto na njihovom iskustvu. Deluje da će rad Radne grupe biti konstruktivan i da smo svi zainteresovani da na što bolji način uredimo ovu oblast, koja predstavlja novinu i nepoznanicu za skoro sve učesnike“, navode za Biznis.rs iz Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS) koji su bili jedni od učesnika na sastanku radne grupe.

Naši sagovornici ističu da je posle sastanka opšti zaključak da su sindikalne organizacije i ostala udruženja frilensera zainteresovani da što konstruktivnije zajedno rade na rešavanju statusa radnika na internetu.

Zadatak radne grupe je da do 31. decembra razmotri pravni okvir u vezi sa pravima i obavezama frilensera i da pripremi predloge kojima se reguliše njihov status.

“Sastanci će se verovatno održavati dvonedeljno da bismo imali dovoljno vremena da pripremimo materijale za dalji rad”, kažu iz UFPS.

Radna grupa prema rešenju koje je dostavljeno udruženjima frilensera trebalo bi da pripremi predloge kojima se reguliše status fizičkih lica koja radno angažuju strani poslodavci koji nemaju registrovanu delatnost na teritoriji Republike Srbije i samozaposlenih lica, a koja rade preko online platformi, odnosno frilensera.

Iz Udruženja radnici na internetu (URI) ranije su za naš portal rekli da udruženje neće pristati na visoke obaveze koje su nametnute frilenserima.

Vlada je prethodno sa frilenserima postigla dogovor da do 1. januara 2022. godine plaćaju poreze i doprinose kvartalno, uz priznavanje normiranih troškova u visini trostrukog neoporezivog iznosa zarade, što je sada 54.900 dinara.

Rok za usvajanje svih zakonskih propisa koji će definisati budući status radnika na internetu pomeren je na 1. januar 2022. godine, do kada će važiti do sada dogovoreni uslovi.

Izvor: biznis.rs

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: