Obračun pdv-a na konzumaciju hrane u pekari

Nedoumice više nema – burek, pecivo i jogurt koji kupite u pekari koštaće isto, bilo da ga jedete odmah ili ga nosite kući.


konzumacija bureka pdvServiranje peciva u tanjiru, u pekari, ne smatra se posebnom uslugom na koju se, po novim propisima, obračunava PDV od 20 odsto, već će pekarski i mlečni proizvodi i dalje biti oporezovani po nižoj stopi od 10 odsto, pišu Večernje novosti.

Ovo će biti precizirano već pripremljenim izmenama pravilnika, koji je i uneo zabunu o stopi PDV–a i to najviše među računovođe.

“Prema Zakonu o porezu na dodatu vrednost, promet određenih dobara, između ostalog i određena vrsta hrane: hleb, burek, kifla, krofna, mleko, mlečni proizvodi oporezuju se po posebnoj, nižoj poreskoj stopi PDV”, objašnjavaju u Ministarstvu finansija.

“Ukoliko je reč o prometu dobara, poput na primer prodaje bureka ili nekog drugog peciva, uključujući i jogurt, reč je o prometu dobara koji se oporezuju po posebnoj stopi PDV-a, bez obzira na to da li će ga kupac konzumirati na licu mesta u pekari, na putu do kuće ili kod kuće. S tim u vezi, ne postoji opravdani razlog koji upućuje na poskupljenje navedenih proizvoda”, dodaju.

U Ministarstvu ističu da je izmena podzakonskog akta koji reguliše ovo pitanje već spremna i da se njegova objava očekuje u najkraćem roku.

Pitanje obračuna PDV-a na konzumaciju hrane u pekari pokrenule su računovođe. Smatraju da je do nedoumice došlo prilikom usaglašavanja naših pravila sa evropskim.

Izvor: b92.net | 12.04.2017.
Originalni naslov:
Burek u papiru nije što i burek u tanjiru?

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: