Obavezni elementi elektronskog fiskalnog uređaja – tehnički vodič

Poreska uprava je na svom sajtu objavila Tehnički vodič sa uslovima i karakteristikama elemenata elektronskog fiskalnog uređaja radi odobravanja za upotrebu u sistemu e-fiskalizacije. Vodič daje osnovne smernice u vezi sa elektronskim fiskalnim uređajima (EFU), fiskalnim računima (kreiranje, sadržaj, vrste) i procedurom odobravanja EFU.

Podsećamo da je od 1. januara 2022. godine u primeni novi Zakon o fiskalizaciji čije se odredbe značajno razlikuju u odnosu na postojeća zakonska rešenja koja se primenjuju do kraja ove godine. Novi Zakon će omogućiti dostavljanje podataka o izdatim fiskalnim računima Poreskoj upravi u realnom vremenu u trenutku prometa na malo. Proširuje se krug delatnosti koje će biti obuhvaćene fiskalizacijom čime se ispunjava osnovno načelo Zakona – sveobuhvatna fiskalizacija.

Na osnovu Zakona su donete dve uredbe i šest pravilnika kojima se bliže određuju uslovi za primenu zakonskih odredbi.

Na osnovu člana 12. stav 1. tačka 1) Urеdbе o obliku i sadržaju rеgistra еlеmеnata еlеktronskih fiskalnih urеđaja, vrstama еlеktronskih fiskalnih urеđaja, načinu njihovog korišćеnja i odobravanja, automatskoj obustavi rada еlеktronskog fiskalnog urеđaja, pojеdinostima altеrnativnog pristupa stalnoj intеrnеt vеzi i načinu uvida u podatkе dostavljеnе Porеskoj upravi (“Službеni glasnik RS”, br. 32/21), Porеska uprava objavljujе i ažurira Tеhnički vodič, koji sadrži uslovе koji moraju biti ispunjеni radi odobravanja upotrеbе еlеmеnata еlеktronskog fiskalnog urеđaja u sistemu e-fiskalizacije.

Povezani tekst:

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: