Novi Kontrolni centar Poreske uprave Republike Srbije

Direktorka Poreske uprave Republike Srbije Dragana Marković i ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali, posetili su novi Kontrolni centar Poreske uprave Republike Srbije u Ustaničkoj ulici, koji pruža potpuni uvid u promet obveznika fiskalizacije.

U Kontrolnom centru, posredstvom velikih LED monitora, omogućen je prikaz svih poslovnih objekata na teritoriji Srbije, koji izdaju račune po novom sistemu fiskalizacije. Prikaz je omogućen do najsitnijih detalja, od nivoa okruga, gradova i naselja, do ulica i tačne lokacije gde poreski obveznici vrše svoju prijavljenu delatnost.

Podaci sa fiskalnih računa izdatih prema novom modelu fiskalizacije se u realnom vremenu slivaju u Kontrolni centar i jasno su vidljivi Poreskoj upravi. Obradom primljenih podataka, primenom analitičkih modela analize rizika, stvoreni su uslovi za efikasno praćenje i kontrolu poreskih obveznika kod kojih postoji rizik od izbegavanja plaćanja poreza. Istovremeno, revnosni obveznici fiskalizacije će biti pošteđeni nepotrebnih kontrola.

Prilikom obilaska Kontrolnog centra, ministar Siniša Mali je izjavio da je u pitanju potpuno novi sistem, koji predstavlja „mozak“ Poreske uprave i koji pruža potpuni uvid u promet svih obveznika fiskalizacije, što je ključna stvar za Poresku upravu i naš poreski sistem jer olakšava rad poreskoj administraciji.

“Na ovaj način nastavljamo borbu protiv sive ekonomije i upravo nam je novi model fiskalizacije ključna poluga u borbi protiv sive ekonomije, koja je štetna za sve – i za državu i za privredu i za građane. Novi model fiskalizacije će celoj privredi značajno olakšati rad i pomoći u borbi protiv nelojalne konkurencije” – izjavio je ministar Siniša Mali.

Direktorka Dragana Marković obratila se prisutnima porukom da je sa ovakvim Kontrolnim centrom, Poreska uprava dobila jedan savremeni i moćni alat, koji omogućava napredniju analizu rizika, gde će inspektori, bez izlaska na teren i u realnom vremenu imati uvid u dešavanja na svakom prodajnom mestu i tako biti u mogućnosti da sprovode „ciljane“ kontrole kod poreskih obveznika kod kojih postoji rizik od izbegavanja poreza.

Direktorka Marković iskoristila je i ovu priliku da pozove obveznike fiskalizacije da preduzmu sve neophodne korake i što pre pređu na novi model, jer je do pune primene novog Zakona o fiskalizaciji ostalo još samo sedamnaest dana.

“Oni koji propuste ovaj rok, izlažu sebe nepotrebnom riziku da nakon isteka rokova za punu primenu novog zakona, posle 1. maja ove godine, budu sankcionisani u skladu sa zakonskim odredbama”, podsetila je direktorka Dragana Marković.

Promociji novog Kontrolnog centra, pored brojnih predstavnika medija, prisustvovali su predstavnici Ministarstva finansija – Sonja Talijan, pomoćnica ministra, Vuk Delibašić i Nenad Vlaketić, savetnici ministra, kao i Saša Dulić i Nenad Krtolica, pomoćnici direktora Poreske uprave i Nataša Arsić, načelnica Odeljenja za strateške rizike Poreske uprave.

Izvor: Poreska uprava

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: