Najveći napredak Srbije u izveštaju Svetske banke

Agencija za privredne registre objavila je na svojoj zvaničnoj internet stranici, dana 26. oktobra 2016. godine, sledeću vest:

Najveći napredak Srbije u izveštaju Svetske banke

Srbija je od juna prošle do juna ove godine značajno unapredila uslove poslovanja, što je rezultiralo poboljšanjem pozicije zemlje za 7 mesta (sa 54. na 47. mesto) na rang listi „Poslovanje (Doing Business) Svetske banke“.

U najnovijem Izveštaju o uslovima poslovanja 2017., Svetska banka je po broju sprovedenih reformi svrstala Srbiju u prvih 10 zemalja na svetu zahvaljujući reformama sprovedenim u sledeće tri oblasti – otpočinjanje poslovanja, dobijanje građevinskih dozvola i registrovanje imovine.

Reforma u oblasti otpočinjanja poslovanja odnosi se na pojednostavljenje procedura i skraćenje vremena potrebnog za registraciju firme, što je Srbiji donelo napredak od 18 mesta, sa 65. na 47. mesto svetske rang liste.

Napredak je postignut na osnovu uvođenja jedinstvene registracione prijave za upis u Registar privrednih subjekata i Jedinstveni registar poreskih obveznika, što je pojednostavilo proceduru registracije. Zahvaljujući elektronskom povezivanju APR-a i Poreske uprave, ukinuta je i obaveza odlaska u lokalnu organizacionu jedinicu Poreske uprave radi podnošenja prijave za paušalno oporezivanje preduzetnika i prijave za PDV obveznika. Ukidanjem ove procedure, vreme potrebno za otpočinjanje poslovanja skraćeno je sa 12 na 7 dana, a globalni prosek je 21 dan.

Uvođenjem informacionog sistema za izdavanje građevinskih dozvola, za čije je funkcionisanje od 1. januara ove godine zadužena Agencija za privredne registre, Srbija je uspostavila sistem elektronskog izdavanja građevinskih dozvola, i time povećala efikasnost procesa. Kako stoji u izveštaju Svetske banke, zahvaljujući ovom sistemu, privrednik u Beogradu sada može da izgradi skladište u roku od 156 dana, u odnosu na ranijih 327 dana.

Ova reforma obezbedila je najveći skok Srbije na rang listi zemalja po lakoći poslovanja, za 103 mesta, a u oblasti dobijanja građevinskih dozvola ostvaren je napredak sa 139. na 36. mesto, što je najviše doprinelo poboljšanju ukupne pozicije zemlje.

Ovogodišnja lista prvi put uključuje i rodnu dimenziju, a region Evrope i centralne Azije, kome pripada i Srbija, jedini je u kojem ne postoje nikakve barijere za žene u oblastima koje prati Izveštaj.

Od zemalja bivše Jugoslavije, najbolji plasman ima Makedonija (10. mesto), Slovenija (30. mesto) i Hrvatska (43. mesto), a za Srbijom (47. mesto) slede Crna Gora (51. mesto) i Bosna i Hercegovina (81. mesto).

Obraćanje Zvonka Obradovića, direktora Agencije za privredne registre, na Nacionalnoj konferenciji NALED-a na kojoj je predstavljen izveštaj Svetske banke „Doing Business 2017- Jačanje konkurentnosti Srbije“, možete pogledati ovde ili preuzeti sa http://www.infobiro.tv/.

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: