Možemo bolje uz napredak elektronske registracije

“I pored napretka od četiri mesta na Doing Business listi 2020, Srbija može još bolje, ako se država odluči na isključivo elektronsku registraciju osnivanja firmi”, rekao je direktor Agencije za privredne registre Milan Lučić u intervjuu koji je objavio dnevni list Blic.

On je istakao da cilj APR nije Doing Business lista, već olakšavanje procedura privrednicima, a uprkos tome što su u protekloj godini sprovedena određena unapređenja, te iskorake Svetska banka nije ocenila kao olakšavanje uslova za poslovanje.

“U prethodnih godinu dana uveli smo elektronsko podnošenje registracione prijave osnivanja višečlanog DOO, uz koju se podnosi osnivački akt kao elektronski dokument, potpisan elektronskim potpisom. Iako je ukinuta obaveza korišćenja pečata za privredna društva, on se i dalje koristi u praksi, pa Svetska banka ne priznaje taj iskorak” ukazuje Lučić.

Direktor APR-a navodi da je uvođenjem jednošalterskog sistema registracije pre deset godina omogućena elektronska razmena podataka između institucija što je skratilo broj procedura za pokretanje poslovanja, a prosečno vreme donošenja odluka po registracionim prijavama za osnivanje privrednih društava i preduzetnika je 24 sata od podnošenja prijave, bilo u elektronskoj ili papirnoj formi. “Svetska banka će ovu proceduru prihvatiti kao napredak tek kada broj elektronskih prijava bude veći od papirnih, što još nije slučaj jer su ljudi navikli na papir, kao što su navikli i na pečat”, zaključuje Lučić.

Lučić zaključuje da ono što, možda, nedostaje jeste odlučniji korak države ka potpuno elektronskoj registraciji, jer ako bi država, na primer, propisala da se registracija osnivanja isključivo obavlja u elektronskoj formi, kao što je to učinjeno u slučaju građevinskih dozvola i finansijskih izveštaja, tada bismo mogli kao zemlja vrlo brzo zabeležimo napredak na listi, dok bi se broj elektronski registrovanih firmi povećao.

Oblast izdavanja građevinskih dozvola ranije je imala značajnu ulogu prilikom pozicioniranja Srbije na Duing biznis listi, a u odnosu na prošlu godinu skočili smo sa 11. na 9. mesto.

“Još važnije, u sistemu Centralne evidencije objedinjenih procedura za izdavanje elektronske građevinske dozvole, u potpuno digitalnom okruženju, svakodnevno radi oko 9.000 registrovanih korisnika. Sistem radi non-stop i za prvih devet meseci ove godine primljeno je 82.350 zahteva, što je za 13 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Od početka rada evidencije do kraja prošle godine primili smo više od 5,8 miliona elektronskih dokumenata. Takođe je značajan podatak da se od uvođenja sistema vreme izdavanja građevinskih dozvola stalno skraćuje, što doprinosi daljem napretku Srbije na Duing biznis listi, ali ovaj se sistem stalno unapređuje” naglašava Lučić.

Za 2021. godinu, direktor Agencije za privredne registre najavljuje uvođenje elektronskog podnošenja prijave za upis založnog prava na pokretnim stvarima i pravima.

“Uvođenje sistema elektronske prijave u Registru finansijskog lizinga biće omogućeno početkom 2020. godine i to je planirano programom Vlade za unapređenje pozicije Srbije na Duing biznis listi. Pri kraju je projekat za izradu softvera koji će ne samo ubrzati proceduru podnošenja prijava za banke, privredu i državu, već će ubrzati obradu tih zahteva i smanjiti troškove manipulisanja papirima, jer digitalni način rada je najefikasniji i najekonomičniji”, otkriva za Blic Milan Lučić.

Izvor: Agencija za privredne registre

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: