Manji porez za frilensere i u sledećoj godini

Trenutni uslovi oporezivanja frilensera biće produženi do kraja sledeće godine. Vlada Srbije prihvatila je predlog Udruženja radnika na internetu (URI) da se prema sadašnjoj računici porezi plaćaju i naredne godine.

Kako je za naš portal izjavila članica radne grupe za donošenje rešenja za frilensere ispred URI, Tamara Petrović, do donošenja novog zakona ima mnogo vremena, a prethodni dogovor sa vladom trebalo je da traje do 31. decembra ove godine.

Sutra imamo novi sastanak u radnoj grupi koja je prvobitno trebalo da pripremi predloge za izradu rešenja za oporezivanje frilensera do kraja ove godine. Ali smatramo da radna grupa nema dovoljno vremena za donošenje tako kompleksnog nacrta za tako kratko vreme. Zato smo Vladi Srbije predložili da dok se Zakon ne donese frilenseri ostanu na trenutnom poreskom modelu. Vlada će na narednoj sednici, 18. novembra, predložiti amandman koji produžava važenje postojećih uslova na narednu godinu. Očekuje se da nove izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana budu usvojene u Skupštini sledeće nedelje”, objašnjava Petrović.

Ona dodaje da je jedan od razloga zbog koga su predložene dve godine za zadržavanje statusa, odnosno istog poreskog modela su to što se sledeće godine održavaju izbori, dok nova vlada može biti u funkciji tek sledeće jeseni.

Prema sadašnjem modelu, odnosno dogovoru vlade i predstavnika frilensera od aprila, oni koji mesečno zarađuju nešto više od 500 evra nemaju finansijskih obaveza, oni koji zarađuju oko 1.000 evra mesečno treba da izdvoje oko 13 odsto, a oni koji zarađuju oko 2.000 evra oko 20 procenata za plaćanje poreza.

“Po sadašnjem rešenju nema samooporezivanja, odnosno samoprijavljivanja prihoda, Poreska uprava šalje rešenja frilenserima koji zarađuju više od 768.000 dinara godišnje”, ističe Petrović.

Radna grupa bi, prema rešenju koje je dostavljeno udruženjima frilensera, trebalo da pripremi predloge kojima se reguliše status fizičkih lica koja radno angažuju strani poslodavci koji nemaju registrovanu delatnost na teritoriji Republike Srbije i samozaposlenih lica, a koja rade preko online platformi – odnosno frilensera.

“Posle izbora verovatno ćemo biti u nekoj novoj radnoj grupi povodom istog problema. Nema ničeg čudnog da se uslovi produže na dve godine i bilo bi dobro, po mom i mišljenju mnogih frilensera, da ovaj poreski model ili neki sličan kada je reč o poreskom opterećenju, bude trajan“, zaključuje članica radne grupe za donošenje rešenja za frilensere ispred URI, Tamara Petrović.

Izvor: biznis.rs

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: