Korisnici Firefox i Chrome brauzera u velikoj opasnosti od phishing-a

Stručnjaci za bezbednost na internetu širom sveta upozoravaju na phishing napad koji koristi propuste u Google Chrome i Mozilla Firefox internet pregledačima (brauzerima). Prvi kontakt sa žrtvom napadači obično ostvaruju preko elektronske pošte, a cilj je krađa podataka za pristup vašem računu u banci.


napadi na privatnostNapadi na privatnost korisnika interneta nisu nikakva retkost. No, neki od njih su tako dobro skriveni da korisnik ni ne zna da je napadnut.

Svetski stručnjaci za bezbednost na internetu ovih dana su upozorili na phishing napad koji koristi propuste u Google Chrome i Mozilla Firefox internet pregledačima, piše itnews.com. Reč je o krađi identiteta, a prvi kontakt sa žrtvom napadači obično ostvaruju preko elektronske pošte.

Naime, u sanduče elektronske pošte primite poruku koja vam uopšte ne izgleda sumnjivo, a u njoj se nalazi poveznica na internet stranicu koja vas vodi do prijave za internet bankarstvo, koja izgleda identično kao prava. No, podaci koje ste upisali nisu poslužili kako bi vas spojili na sistem Internet banke već su poslani direktno napadaču, koji će vam vrlo verovatno u kratkom roku isprazniti račun.

Kako se zaštititi?

Korisnici Mozilla Firefoxa mogu ručno podesiti pregledač da umesto enkodiranih adresa vide prave na sledeći način:
– u traku za adresu upišite about: config
– napravite pretragu s ključnom reči punycode
– dvostrukim klikom na network.IDN_show_punycode menjate vrednost iz false u true

Korisnici Chrome-a nemaju ovu mogućnost, no ako kopiraju sumnjivu vezu u tekstualni procesor, na primer notepad, umesto enkodirane adrese prikazaće im se prava. Ako se preneta adresa ne prikazuje jednako kao u internet pregledaču već počinje sa znakovima xn- radi se o enkodiranoj adresi.

Izvor: zimo.dnevnik.hr | 17.04.2017.

POVEZANE VESTI:

Opasnost iz attachmenta – kako se malver širi preko Office i PDF fajlova

Nova taktika business email (BEC) prevare – izgradi poverenje pa traži novac

Kako da prepoznate phishing e-mail

Pet stvari koje treba proveriti pre otvaranja linka

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: