Korisni saveti za plaćanje preko Paypal-a

plaćanje preko Paypal-aPayPal je uobičajeni način uplate online transakcija. PayPal je za online plaćanje isto što je Google za pretraživače i Steam za PC igre. “Službeno” nije najpopularnija metoda online uplata, ali će uskoro to postati.

Stvari mogu postati skupe na PayPalu ukoliko se bavite različitim međunarodnim valutama. PayPal postavlja vlastite kurseve razmene valuta kada kupujete stvari u stranim valutama, a ti kursevi i nisu najjeftiniji, naprotiv mogu biti vrlo skupi.

Srećom, postoji način kako da ih zaobiđete, ali je toliko dobro skriveno da čak ni svi PayPal zaposleni ne znaju za takve opcije. (U razgovorima sa Paypal službenicima, vrlo retko ćete dobiti takve savete, tako da je ovo činjenica!).

Svakako izbegnite PayPal-ovu razmenu valuta

PayPal-ova početna strana je prilično zbunjujuća, i to mnogim korisnicima. Na ekranu se nalazi tona informacija istovremeno, a početna strana je sklona vrlo čestim redizajniranjima, što znači da se neprestano morate prilagođavati i navikavati novoj početnoj strani.

Navigacija kroz stranu do mesta na kojem možete razmeniti valute je nešto poput kretanja kroz lavirint.

Kao prvo, prijavite se na vaš PayPal račun, pa kliknite na cog / settings ikonu u gornjem desnom uglu početne stranice računa.

Paypal početna strana
Zatim kliknite na Payments u plavom podizborniku pri vrhu vaše stranice.

Nakon toga kliknite na “Manage pre-approved payments.”

Na sledećoj stranici ćete videti unapred odobrene mogućnosti plaćanja. Kliknite “Set Available Funding Sources” odmah nad spiskom trgovaca. (Ova mogućnost je napisana u sićušnom fontu – verovatno da je ne biste primetili.)

Pre-approved payments Na sledećoj stranici ćete primetiti dostupne izvore finansiranja. Odmah do informacije o vašoj kreditnoj / debit kartici, kliknite na “Conversion Options” pokraj kartice na kojoj ne želite da PayPal upotrebljava svoju ratu za promenu valute.

Izvori finansiranja Na sledećoj stranici izaberite “Bill me in the currenci listed on the seller ‘s invoice.” Pripazite, jer ovo neće uticati na uplate koje prolaze kroz PayPalovu promenu valute bez obzira na sve. Umesto toga, ovo će koristiti kurs razmene vaše banke, što je u većini (ali ne kod svih) slučajeva bolji kurs za vas.

Conversion options
Proverite svoje unapred odobrene uplate

PayPal uvek koristi svoj PayPal balance (iako na nekim stranicama, poput eBai-a, možete odabrati sopstvenu metodu plaćanja za svaku kupovinu, što je praktično – vidi sledeću sliku).

ebay checkout
To znači da ako imate PayPal novac u jednoj, ali redovno plaćate u drugoj valuti, tada će se deo vašeg novca izgubiti u Paypal-ovim ne baš povoljnim valutnim kursevima (koji su oko 3% gori od najboljih kurseva u trenutku provere).

Dakle zlatno pravilo glasi: Nemojte nikad plaćati sa Paypal-a u različitim valutama! Ako je moguće, promenite svoju metodu plaćanja i radije plaćajte valutom koja je ista kao i valuta proizvoda kojeg kupujete. Lakoća kojom se obavljaju uplate preko PayPal-a je zarazna, ali vam može povećati nepotrebne troškove.

Zaključak

PayPal ima manje-više monopol nad sigurnim online uplatama – i oni sami to znaju. To znači da se u PayPal-u pouzdaju na pasivnost korisnika nad mogućnošću zadržavanja što veće količine novca.

Zato ne dozvolite da vam se stvaraju nepotrebni troškovi – plaćanje u istim valutama kad god je to moguće i pretraga svih metoda plaćanja na veb stranicama na kojima biste inače platili PayPalom, kako biste se osigurali da plaćate u valuti koja vam se najbolje isplati.

Izvor: pcchip.hr | 02.04.2017.

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: