Koji uslovi i dokazi su potrebni za ostvarivanje prava na poresko oslobođenje poslodavaca koji su zaposlenima dali akcije

Praksa u ekonomski razvijenim zemljama je pokazala da se zaposleni u privrednim društvima često stimulišu tako što im se daje mogućnost da postanu članovi tog privrednog društva. Ovo je posebno interesantno u industriji informacionih tehnologija iz razloga što ova industrija ima potencijal brzog rasta. Naime, društva koja obavljaju IT delatnost u početku imaju ograničena sredstva i nisu u mogućnosti da motivišu zaposlene visokim primanjima. Zato se zaposlenima omogućava da dobiju sopstvene akcije odnosno udele besplatno ili po povlašćenoj ceni i da kasnije ostvare prilično veliki profit tako što će ih prodati po znatno većoj ceni nego što su ih prvobitno stekli.

Zakonodavac je prepoznao potrebu poslodavca da koristi ovaj oblik stimulacije i odredbama Zakona o porezu na dohodak građana uveo poresko oslobođenje od poreza na zarade na ovakvu vrstu primanja.

Naš tim je napisao tekst o tome koji uslovi i dokazi su potrebni za ostvarivanje prava na poresko oslobođenje kako bi se poslodavcima olakšalo razumevanje i primena novih odredbi Zakona.

Ceo tekst možete pročitati na sajtu startit.rs.

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: