Koje institucije nude državne subvencije, kredite i bespovratna sredstava?

Za neke poslovne ideje potrebne su veće a za neke manje investicije, ali nema biznisa bez novca.

Kada sopstveni buđelar presuši, a izvori tuđeg novca su vam nedostupni ili preskupi, možete istražiti ponudu različitih institucija koje nude subvencije, povoljne kredite ili bespovratna sredstva za razvoj i podršku poslovanju.

Većina sredstava plasira se kroz konkurse (javne pozive). Konkurse najčešće raspisuju nadležna ministarstva i državne agencije u okviru usvojenih programa.

U konkursnoj dokumentaciju potrebno je da proverite uslove finansiranja i uslove koje treba da ispunite da biste mogli da aplicirate. Uglavnom je detaljna dokumentacija dostupna na internet strani nadležne institucije.

Neki konkursi su jednokratni, a neki se ponavljaju iz godine u godinu kao deo višegodišnjeg programa neke od državnih institucija za podršku privredi.

Oni se javljaju u različito vreme tokom godine, sa manje ili više ograničenim rokom konkurisanja, te je potrebno da pratite ovu oblast ukoliko želite da se prijavite na neki od njih.

U nastavku ćemo navesti neke od aktuelnih i isteklih konkursa, kako bismo vas upoznali sa institucijama koje vam mogu pomoći u finansiranju poslovanja.

Kratkom pretragom internet stranica ovih institucija možete se informisati o aktuelnim i isteklim konkursima, na osnovu kojih možete pretpostaviti kada će biti objavljeni novi konkursi.

 

Izvor: Moja firma

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: