Ko prvi klijentu, njemu klijent

Ahhh, ta dobra stara vremena! Sećate se? U ta dobra stara vremena klijenti su pronalazili nas. No ta vremena su upravo to – stara i prošla vremena… Danas vrede drugačija pravila! Pravila koja vrede na današnjem tržištu kažu samo jedno: potrebno je ići ka klijentu umesto čekanja da klijent dođe kod nas!

Ukoliko poslujete u visoko konkuretnom okruženju, ukoliko vaš prosečan klijent spada među one klijente koji će dva puta okrenuti dinar u rukama pre nego ga potroši, ukoliko poslujete u uslužnoj delatnosti koja uključuje fiksno mesto poslovanja (klijent mora doći kod vas radi vaše usluge) – onda morate pronaći način kako doći do klijenta pre nego što će to učiniti vaša direktna konkurencija (ali i ona indirektna, a to su svi drugi “igrači” na tržištu koji žele novac vašeg klijenta).

Kao sredstva “prevoza” do vašeg klijenta služe vam različiti on line i off line kanali. On line kanali su svi alati temeljeni na upotrebi interneta. To su: web stranica, društvene mreže, online oglašavanje, mail i newsletter, blog… Off line kanali su, logično, svi alati koji ne uključuju korišćenje interneta: klasično oglašavanje u medijima, preporuka, organizacija događaja, direktna prodaja…

Ključno je pronaći pravu i odgovarajuću kombinaciju obe vrste alata koja će vam omogućiti da prvi dođete do klijenata koji upravo sad traže uslugu poput vaše. Isto tako je važno da tim alatima obrađujete klijente dugoročno – dakle u situaciji kada ti klijenti možda ne trebaju sad vaše usluge, ali će ih trebati u budućnosti.

Jedno je sigurno. Ukoliko upravo sad sedite u vašem poslovnom prostoru i ukoliko je vaš jedini alat u privlačenju klijenata strpljenje koje pokazujete u čekanju na ulazak klijenata u vaš prostor – onda vam najiskrenije preporučujem da se trgnete! Jer upravo u ovom trenutku vaša konkurencija direktno komunicira sa vašim postojećim i budućim klijentima i ne čeka da ti klijenti dođu do njih. Zapamtite – danas vredi pravilo: Ko prvi, njemu klijent!

Izvor: www.pucajodposla.eu
Originalni naslov:
Tko prvi, njemu klijent!

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: