Knjigovođe ljute, ali država neće odustati od novog zakona

Vest da će knjigovođe ponovo morati u školu i da novi zakon ne priznaje kurseve i diplomu, najmanje je prijala računovođama koji nemaju licencu, a kojih je u Srbiji oko 5.000. I mada je većina njih na takvu informaciju odgovorila rečenicom kako zakon još nije usvojen i da bi se od bolnih predloženih stavki moglo odustati, resorne državne institucije, ipak, će biti uporne da predloženi zakon “izguraju do kraja”.

Kako saznaje “Blic Biznis”, razlog nije samo domaće prirode, već međunarodnih razmera, odnosno “siva lista” FATF na kojoj se nalaze zemlje sa sistemskim manjkavostima. Praktično reč je o listi Međudržavnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF) na kojoj je Srbija bila do skoro, između ostalog i zbog nedovoljne uređenosti oblasti finansijskog i računovodstvenog izveštavanja.

“Naravno da su moguće korekcije predloženog zakona, ali postoje i vrlo važne stavke koje ne treba menjati”, kaže naš izvor.

knjigovođe

Struka navodi da je stvarni razlog za uslov da agencija mora imati najmanje jednog licenciranog računovođu upravo to što Vlada Srbije ne želi ponovo da se nađe na listi FATF zemalja (koje imaju strateške nedostatke u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma). Naime, jedan od zahtev MANIVAL-a, tela Saveta Evrope koje procenjuje poštovanje standarda u ovoj oblasti, jeste i licenciranje računovođa.

Među brojnim komentarima struke na nacrt novog zakona izdvaja se i stav da direktive EU ipak ne zahtevaju licenciranje računovođa i da samo manji broj država EU ima ovakvu zakonsku obavezu, ali zato sve imaju obavezu licenciranja revizora. Takođe, deo računovođa smatra da ovakav uslov ne bi poboljšao kvalitet finansijskog izveštavanja u Srbiji, ali da je potrebno pronaći adekvatna rešenja i, između ostalog, predlažu mere nadzora i izmene u oblasti revizije.

Podsetimo, knjigovođe koje su svoj posao naučile na kursevima i za posao računovođe nemaju licencu prvi su na udaru novog zakona koji reguliše ovu oblast, a čija je javna rasprava završena pre neki dan. Praktično, oko 5.000 knjigovođa koji nisu profesionalci sada će morati ponovo u školu – da bi se bavili svojim poslom oni će ubuduće morati da imaju licencu, a to znači da će polagati ispit koji košta 93 evra i u toku svake godine ići na dodatne obavezne obuke.

FATF i Srbija

Da li će Srbija biti skinuta sa “crne liste” zemalja sa “sistemskim manjkavostima” u borbi protiv terorizma i pranja novca Međudržavnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF), polovinom juna bilo je jedno od najvažnijih pitanja u Nemanjinoj 11. Na vest da je naša zemlja skinuta sa ove liste javno su govorili i ministri, i premijer i predsednik…

U izveštaju koji je prethodio skidanju Srbije sa liste iz oktobra 2018. navodilo se da je Srbija napravila napredak ali i da “nisu otklonjeni svi strateški nedostaci u sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma”.

Tada je u izveštaju ocenjeno da bi Srbija trebalo da primenjuje mehanizme sprečavanja pranja novca i borbe protiv finansiranja terorizma u odnosu na advokate i da pruži dokaze da se primenjuju sankcije u ovim prestupima. Srbija bi, prema mišljenju FATF, trebalo da dokaže da nadležna tela imaju pravovremeni pristup podacima vlasništva nad firmama, koji moraju da budu adekvatne i tačne. Srbija je u međuvremenu napravila izmene nekoliko zakona i propisa, ali to očigledno nije bilo dovoljno.

Izvor: blic.rs

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: