Još oštrija borba protiv onih koji izbegavaju plaćanje poreza

Svaki poreski prekršaj biće strogo kažnjen. Neće više biti opomena, već slede stroge novčane kazne. Lokali će prilikom prvog prekršaja biti zatvarani na tri, drugog na šest, a posle trećeg prestupa – na čak 12 meseci.


Premijer Aleksandar Vučić najavljuje još oštriju borbu protiv svih koji izbegavaju plaćanje poreza

Svaki poreski prekršaj biće strogo kažnjen. Neće više biti opomena, već slede stroge novčane kazne. Lokali će prilikom prvog prekršaja biti zatvarani na tri, drugog na šest, a posle trećeg prestupa – na čak 12 meseci. Ovo je u sredu, obilazeći Poresku upravu, najavio premijer Aleksandar Vučić.

– Ko misli da se igra sa državom nek izvoli. Prevara i krađa se neće isplatiti – rekao je premijer Vučić. – Do aprila sledeće godine zasposlićemo 100 novih inspektora terenske kontrole. I dalje imamo značajnu poresku utaju i značajan udeo sive ekonomije u ukupnoj ekonomiji.

Vučić je rekao da je potrebna veća odgovornost svakog od nas i još veći rad na prikupljanju poreza:

– Verujemo da će sledeće godine biti bolji rezultati od planiranog, naplata je sve bolja, ali to i dalje nije dovoljno. Lično ću moliti ljude da učestvuju u nagradnoj igri sakupljanja fiskalnih računa. Rezerve i mogućnosti za napredak srpske države i finansija su ogromne. Fiskalni računi se najslabije izdaju u centralnoj Srbiji, ali stanje nije idelno ni u Beogradu, ni na severu Srbije.

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković poručila je da je naplata prihoda u 2016. godini zaključno sa 30. novembrom za osam odsto veća od planirane, odnosno za 13 odsto veća nego u istom periodu 2015. godine.

Izvor: www.novosti.rs | 28.12.2016.
Originalni naslov:
Prevarantima zatvaraju lokale na godinu dana


Vučić: Nema više opomene, odsad samo oštre kazne

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je zapošljavanje 100 novih inspektora terenske kontrole i pooštravanje kazni za neplaćanje poreza u narednoj godini.

“Nema više opomene. Uvešće se oštre novčane kazne. Predloženo je da prvo zatvaranje bude tri meseca, a posle toga na 12 meseci. Ko misli da se igra sa državom, nek izvoli. Prevara i krađa se neće isplatiti”, rekao je on prilikom obilaska Poreske uprave.

“I dalje imamo značajnu poresku utaju i značajan udeo sive ekonomije u ukupnoj ekonomiji. Potrebna je veća odgovornost svakog od nas i još veći rad na prikupljanju poreza”, rekao je on.

Vučić je naveo da je došao da podrži ljude iz Poreske uprave koji naporno rade, istakavši da se radi o 567 terenskih inspektora i 104 terenska policajca.

Premijer je poručio da je posao u Poreskoj upravi veoma težak, navodeći kao primer da na pojedinim vašarima od 13 objekata u 11 se promet ne evidentira preko fiskalne kase, dok na Kopaoniku od 14 kontrolisanih objekata, to nije radio nijedan od njih.

Istakao je da je važna i dobra akcija koju Poreska uprava sprovodi sa školama i Ministarstvom prosvete.

Dodao je da je planirano 711 milijardi dinara prihoda ove godine, a naplaćeno 768 milijardi dinara.

“Verujemo da će sledeće godine biti bolji rezultati od planiranog, naplata sve bolja, ali to i dalje nije dovoljno”, rekao je on.

Vučić je rekao da će moliti ljude da učestvuju u nagradnoj igri skupljanja fiskalnih računa i da će se deliti stanovi i automobili.

“Rezerve i mogućnosti za napredak srpske države i finansija su ogromne”, rekao je on.

Najteže stanje sa izdavanjem fiskalnih računa je, kako je rekao, u centralnioj Srbiji, ali nije idealno ni u Beogradu, ni na severu Srbije.

Vučić je novinarima pokazao i kutije pune fiskalnih računa koje je građanin Miodrag Golović poslao na poklon direktorki Poreske uprave.

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković izjavila je da je zadovoljna rezultatima u 2016. godini, jer su imali bolju naplatu poreza, koja je osam odsto veća od projektovane, a za 30 odsto veća nego u istom periodu prošle godine.

Ona je ocenila da Poresku upravu 2017. čeka težak posao i da će to biti najturbulentnija godina u toj upravi.

“Podsticaćemo davanje fisklnih računa, a istovremeno ćemo insistirati na represivnim merama, odnosno jačim kontolama”, rekla je ona.

Marković je dodala da je procena da je udeo sive ekonomije u BDP 30 odsto.

Izvor: www.tanjug.rs | 28.12.2016.
Originalni naslov:
Nema više opomene, odsad samo oštre kazne

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: