Jednošalterski sistem registracije u potpunosti zaživeo u praksi

Agencija za privredne registre objavila je na svojoj zvaničnoj internet stranici, dana 15. avgusta 2016. godine, sledeću vest:

Jednošalterski sistem registracije u potpunosti zaživeo u praksi.

Zahvaljujući unapređenju jednošalterskog sistema registracije u okviru koga su Agencija za privredne registre (APR) i Poreska uprava izvršile objedinjavanje svojih procedura, vreme registracije osnivanja i izdavanja PIB-a skraćeno je na maksimalnih 24 časa.

Od uvođenja unapređenog jednošalterskog sistema registracije, za prvih pet meseci primene ove novine dodeljeno je 21.499 PIB-ova. Najviše PIB-ova je dodeljeno tokom juna (5.319), a za prve dve nedelje avgusta izdato je 1.527 PIB-ova.

Umesto odlaska pred šaltere Poreske uprave, dovoljno je da osnivači i preduzetnici ispravno popune Jedinstvenu registracionu prijavu osnivanja pravnih lica i drugih subjekata i registracije u jedinstveni registar poreskih obveznika (tzv. JRPPS obrazac), dostupnu na šalteru APR i na internet strani Agencije.

Ispravnim popunjavanjem ove prijave istovremeno se podnosi prijava za upis u registar APR-a i jedinstveni registar poreskih obveznika.

Zahvaljujući elektronskoj razmeni podataka prikupljenih na osnovu popunjene Jedinstvene registracione prijave osnivanja, ukinuta je i obaveza osnivača i preduzetnika da lično dostave prijavu za paušalno oporezivanje preduzetnika, odnosno prijavu za PDV obveznike u lokalnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave.

Prema evidenciji APR, trenutno je manje od 2% osnivača i preduzetnika koji nisu iskoristili nove pogodnosti koje im pruža jednošalterski sistem registracije osnivanja. Tačnije, ovi osnivači i preduzetnici nisu dostavili obavezne kontakt podatke koji su neophodni radi sprovođenja procedura u Poreskoj upravi.

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: