Trudnice - porodilje dobijaju očekivano

Pre nekoliko dana na pojedinim portalima kao i u drugim medijima, pojavila se vest da su trudnice i porodilje, čiji su poslodavci koristili mogućnost odlaganja plaćanja poreza i doprinosa, oštećene.

Kako nam je, i na prvi pogled ovo bilo čudno, odlučili smo da se detaljnije pozabavimo ovom temom.

U Uredbi o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti Covid-19 (“Sl. glasnik RS”, br. 54/2020 i 60/2020) , član 4, stav 4, jasno je naznačeno:
“Doprinosi čije plaćanje je odloženo u skladu sa ovom uredbom, smatraju se plaćenim za svrhu ostvarivanja prava po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, ostvarivanja prava za slučaj nezaposlenosti i ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom.”

Takođe, u Uredbi o postupku i načinu odlaganja plaćanja dugovanog poreza i doprinosa u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti Covid-19 (“Sl. glasnik RS”, br. 156/2020, član 5, stav 2, navedeno je isto:
“Doprinosi čije je odlaganje plaćanja odloženo u skladu sa ovom uredbom, smatraju se plaćenim za svrhu ostvarivanja prava po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, ostvarivanja prava za slučaj nezaposlenosti i ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom, kao i ostvarivanja prava u druge svrhe.”

Sa druge strane, kao osnov za takve navode, ništa konkretno nije naznačeno.

Naša pretpostavka je da je pojedinim trudnicama i porodiljama u praksi zaista i obračunata manja naknada, te da je to razlog pisanja o ovoj temi. Ako to i jeste slučaj, jasno je da je reč o grešci nadležnih obračunskih službi, koja se mora ispraviti.

Ovo je na kraju naravno i potvrđeno i od strane Ministarstva finansija Republike Srbije, odnosno u obraćanju javnosti neposredno od strane Ministra finansija Siniše Malog.

Za kraj, smatramo da se ovakvim nekritičkim objavljivanjem i prenošenjem vesti, bez ikakve potrebe uznemirava šira javnost, i pozivamo urednike portala i novinare da podrobnije proveravaju pojedine informacije, koje kao tvrdnje, iznose u javnost, naročito one koje se tiču osetljivih tema, što ova svakako jeste.

Aleksandar
Aleksandar Jevtić, AKTIVA sistem

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: