Inspektor u stan samo uz naredbu suda

Preduzetnici i drugi privrednici već godinama se žale da ih svako malo posećuju inspektori i stvaljaju njihov rad pod lupu, dok u komšiluku kolega radi na crno.

Prošle 2015. godine, u aprilu, donet je novi Zakon o inspekcijskom nadzoru, čija primena počinje poslednjeg dana aprila 2016. godine. Već ovako dug rok govori da se radi o propisu koji donosi mnogo novina.

Jedna od veoma bitnih je da će inspektori imati pravo da kontrolišu da li neko radi na crno u stanu, kući ili drugim stambenim objektima.

Prvo je sasvim logično kada se radi o suzbijanju sive ekonomije, ali šta da rade gađani kada im nezvani gost u civilnoj odeći zakuca na vrata, predstavi se kao inspektor i zatraži da obavi kontrolu u trpezariji, spavaćoj sobi ili kuhinji. Šta u tom slučaju podstanar, stanar ili vlasnik stana može da uradi, posebno kada se zna da član 40 Ustava Republike Srbije kaže da u stan niko ne može ući bez odluke suda, a protiv volje onoga koje tu stanuje.

Naime, građani ne moraju da puste inspektora u stan ukoliko nema nalog nadležnog suda.

O zaštiti ovog prava između ostalog brine i zaštitinik građana, a iz kancelarije pokrajinskog ombudsmana za “Dnevnik” objašnjavaju da su upoznati sa novinama ovog zakona.

Novi Zakon o inspekcijskom nadzoru pravi razliku kod nadzora u poslovnim prostorijma i nadzora koji se obavlja u stambenom prostoru.

Članom 21 predviđeno je da inspektor radi utvrđivanja činjenica može da radi uviđaj, pregleda i proverava poslovne prostorije, dvorišta, postrojenja, opremu, uređaje, vozila, predmete, robu i sve drugo što se odnosi na inspekcijski nadzor. Da bi inspektor to uradio dovoljno je da se legitimiše.

Kontrola inspektora u stambenim prostorijama regulisana je članom 22 istog zakona. Ukoliko inspektor želi da kntoroliše stambeni prostor, mora da pribavi pisanu naredbu nadležnog suda. Izuzetaka ima.

Uviđaj, odnosno kontrola u stamebnom objektu može se obaviti samo ako vlasnik, korisnik ili lice koje tu stanije to odobri, a pristanak se može dati usmeno.

Pre nego što krene u kontrolu inspektor mora prvo da podnese predlog za izdavanje naredbe o obavljanju uviđaja nadležnom osnovnom sudu. Kada dobije naredbu, može da zakuca ili zazvoni na vrata stana ili druge stambene jedinice.

Izvor: www.b92.net
Originalni naslov:
U stan ili dvorište samo uz naredbu suda

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: