Inspekcija rada nastavlja sa vanrednim nadzorima

Inspekcija rada će nastaviti sa vanrednim nadzorima kod poslodavaca na teritoriji cele Srbije u cilju suzbijanja sive ekonomije, a koji će biti organizovani i u vreme novogodišnjih i božićnih praznika.


Inspektori su tokom nadzora u oblasti radnih odnosa u Zlatiborskom okrugu otkrili da je 70 osoba radilo “na crno”.

Nakon pojačanih nadzora kod poslodavaca u Mačvanskom, Kolubarskom i Rasinskom upravnom okrugu, Inspektorat za rad je organizovao vanredne inspekcijske nadzore u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu kod 193 poslodavaca na teritoriji Zlatiborskog okruga, saopštilo je Ministarstvo za rad.

Nadzori su vršeni u Užicu, Požegi, Arilju, Kosjeriću, Bajinoj Bašti, Čajetini, Sjenici, Prijepolju, Novoj Varoši i Priboju.

Od ukupno 419 radno angažovanih lica, koliko je bilo obuhvaćeno ovim nadzorima, utvrđeno je da je 70 osoba radilo „na crno” (oko 17%), jer sa njima poslodavci nisu zaključili ugovore o radu i nisu ih prijavili na obavezno socijalno osiguranje.

Neprijavljeni radnici su zatečeni kod ukupno 45 poslodavaca, a čak 40 zatečeno je kod poslodavaca u Arilju i Prijepolju. Najviše lica na radu „na crno” zatečeno je kod poslodavaca u Arilju koji se bave proizvodnjom odevnih predmeta: kod jednog poslodavca 12, kod drugog šest i kod trećeg četiri osobe.

Zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa, inspektori rada su podneli 34 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnog i odgovornog lica, odnosno protiv preduzetnika, dok su u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu podneli pet zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Inspektori rada su izdali i četiri prekršajna naloga zbog prekršaja propisanog Zakonom o radu, koji se odnosi na nedržanje ugovora na mestu rada.

Inspekcija rada je donela i 43 rešenja zbog utvrđenih nepravilnosti u oblasti radnih odnosa, kao i 47 rešenja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Inspektori rada su doneli i 12 rešenja o zabrani rada na radnom mestu zbog neosposobljenosti zaposlenog za bezbedan i zdrav rad.

U ovim nadzorima, otkriveno je i pet neregistrovanih subjekata (dve neregistrovane trgovinske radnje u Sjenici i na Zlatiboru, neregistrovani ugostiteljski objekat u Požegi i neregistrovana krojačka radnja i frizerski salon u Bajinoj Bašti). Pored fizičkog lica koje nije registrovalo delatnost, inspektori rada su kod neregistrovanih subjekata zatekli još i četiri radnika „na crno”.

Inspektori su odmah doneli pet rešenja, kojima su neregistrovanim subjektima naložili da bez odlaganja pokrenu propisani postupak za upis u odgovarajući registar i zabranili su im dalje obavljanje delatnosti ili aktivnosti do ispunjenja propisanih uslova.

S obzirom na zatečeni broj neprijavljenih radnika, kao i na broj otkrivenih neregistrovanih subjekata, inspekcija rada će nastaviti sa vanrednim nadzorima kod poslodavaca na teritoriji cele Srbije u cilju suzbijanja sive ekonomije, a koji će biti organizovani i u vreme novogodišnjih i božićnih praznika, navodi se u saopštenju.

Ovi nadzori su vršeni po principu rotacije, što znači da su ih obavljali inspektori rada koji inače ne rade na teritorije Zlatiborskog upravnog okruga.

Izvor: www.b92.net, 21.12.2016.
Originalni naslov:
Rotacija inspektora, “češljaju” tuđe okruge

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: