Gase firmu kako ne bi plaćali dugove

Sve veći problem srpskih privrednika je kako od naručilaca naplatiti davno isporučene proizvode. Svaki deseti kupac nikada ne plati robu.

Muka srpskih privrednika nije samo kako da naprave i prodaju proizvod, već sve više imaju problem i da ga naplate. Vlasnik fabrike za proizvodnju tekstila iz Arilja isporučio je odeću radnji u Kruševcu, ali novac nikada nije dobio. Kada se kupac konačno odazvao na njegove uporne pozive, saznao je da je firma s kojom je sarađivao zatvorena i da može da zaboravi na svoj novac.

U sličnoj situaciji našao se i prodavac nameštaja iz Tutina, koji je isporučio robu vrednu šest miliona dinara firmi iz Novog Sada, koja je nedugo potom otišla u stečaj. Ovo su samo neki od slučajeva poslovanja preduzeća koja se zaduže, novac sa računa prebace na bliske osobe, a onda firmu gurnu u stečaj i otvore jednu ili više novih. Oni nastave da posluju pod drugim imenom, a poverioci ostanu “kratkih rukava”.

Ima mnogo slučajeva kada ljudi naruče robu i nestanu. Ovakve prevare zastupljene su u svim delatnostima i nije im lako stati na put – kaže Vid Ninić, iz Opšteg udruženja preduzetnika opštine Zvezdara. – U mom preduzeću pružamo usluge auto-servisa i dešavalo se da uradimo posao, a kada pokušamo da naplatimo, korisnika nema na adresi, odselio je radnju ili otvorio novu na istom mestu. Dešava se da u istom objektu otvori novu firmu i čak da ne menja ni ime, nego samo doda jedno ili dva slova u nazivu.

Kod nas je ova zloupotreba česta, jer je dovoljno 50 evra za otvaranje firme, a niko ne proverava osobu koja započinje biznis.

– Nažalost, što je kriza u privredi dublja, takvih slučajeva je više. U firmama koje rade sa više od 100 naručilaca robe na godišnjem nivou desi se da između njih osam i 11 ne plati za isporučenu robu – navodi Dragoljub Rajić, iz Mreže za poslovnu podršku. – Ako je takvih više, to može da ugrozi i opstanak firme koja je savesno isporučila robu, tako da ovo “obezbeđenje” od takvih slučajeva dosta košta one firme koje bi da se zaštite od takvih pojava. One veoma često unajmljuju agencije koje proveravaju svaku novu firmu koja se pojavi kao naručilac robe ili odmah po isporuci zovu firme i traže od njih da im se plati.

Pravni tim Mreže za poslovnu podršku je svojim članovima dao niz saveta kako da pažljivo odaberu s kim će na tržištu raditi i isporučiti mu robu ili usluge.

Trgovanje u minusu

Preduzetnici su dva puta oštećeni, jer im pare uzmu i nesavesni partneri i država – tvrdi Vid Ninić. – Za proizvode koje isporučimo ili na obavljenu uslugu mi pišemo fakture i na taj iznos se obračunava PDV. Niko nas ne pita što mi nikada posle ne naplatimo našu robu. To je trgovanje u minusu, jer ne dobijemo novac, a platimo porez.

Izvor: www.novosti.rs

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: