Evo koliko treba para da počnete posao

Radnici koji u procesu restrukturiranja ostanu bez posla treba da pokušaju i da se okušaju u privatnom biznisu, poručuju iz Srpske asocijacije menadžera.

Predlog tog poslovnog udruženja je da se otpremnine koje dobiju ulože u poljoprivredu ili neki zanat.

SAM je u projektu “Šansa za novi početak”, zajedno sa partnerima, radila analize i pripremila više od 120 preduzetničkih inicijativa, a sve u skladu sa iznosom od pet do osam hiljada evra koliko će iznositi otpremnine.

Preduzetničke aktivnosti su podelili u tri osnovne delatnosti: proizvodnja, poljoprivreda i usluge. Neki od primera koji zahtevaju najmanja ulaganja su, na primer, usluga pakovanja poklona – koja podrazumeva minimalna početna ulaganja od oko 800 evra, zatim uzgoj borovnica sa minimalnim početnim ulaganjem od oko 1.600 evra ili uzgajanje jagoda uz minimalna početna ulaganja od oko 2.500 evra.

Za otvaranje agencije za knjigovodstvene usluge ili menjačnicu potrebna su minimalna početna ulaganja od oko 2.000 evra, dok se za perionicu automobila procenjuje da bi početna minimalna ulaganja bila oko 2.500 evra. Oko 3.000 evra je planirano početno ulaganje za otvaranje limarske radionice, odnosno 5.000 za kovačku radionicu.

Za preduzetničku ideju pokretanja proizvodnje testenina potrebno je oko 5.500 evra, odnosno 8.000 evra za proizvodnju papirnih kesa.

„Šansa za novi početak” je projekat za pokretanje biznisa namenjen zaposlenima u više od 500 preduzeća u restruktuiranju, koji sprovodi SAM sa agencijom “DNA komunikejšn” i uz finansijsku pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Zamišljen je kao podrška programu Vlade Srbije koji prati proces restruktiranja i stečaj, a kroz koji će određeni broj radnika ostati bez posla, uz isplatu otpremnine.

Cilj „Šanse za novi početak” je da ljudima preduzeća u restrukturiranju, kojih, prema procenama, ima oko 30.000, ukaže kako mogu najbolje da iskoriste svoje znanje, rad, te da razvijanjem preduzetničkog duha i novcem koji će dobiti za otpremnine obezbede radno mesto za sebe i članove svojih porodica.

„Želimo da podstaknemo te ljude da se udružuju i da zajedničkim sredstvima pokrenu sopstveni biznis, a važna karakteristika ovog programa je to što će im biti ponuđeni konkretni predlozi, u skladu sa njihovim kvalifikacijama, potrebama regiona i grada u kom žive”, kaže Dejan Ranđić, direktor agencije “DNA Komunikejšn”, koja je jedan od osnivača programa.

Izvor: www.b92.net

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: