Efekat stada

Ovo što sledi izvrsna je simbolična priča o načinu na koji ‘norme’ postaju prihvaćene bez pitanja, pa čak i bez znanja o tome odakle potiču.

Počnite s kavezom u kojem je pet majmuna. Unutar kaveza obesite bananu za konopac i pod nju stavite merdevine. Uskoro će neki od majmuna doći do merdevina i početi se penjati prema banani.

Čim dodirne merdevine, poprskajte sve majmune hladnom vodom. Nakon nekog vremena, pokušaće neki drugi majmun, uz isti rezultat – svi drugi majmuni biće poprskani hladnom vodom.

Uskoro, kada se neki majmun bude pokušao popeti po merdevinama, drugi majmuni pokušaće ga sprečiti.

Sada izbacite hladnu vodu. Izvadite jednog majmuna iz kaveza i zamenite ga novim. Novi majmun će videti bananu i pokušaće se popeti merdevinama.

Na njegovo iznenađenje i užas, napašće ga svi drugi majmuni. Nakon još kojeg pokušaja i napada, znaće da će ga, pokuša li se popeti po merdevinama, drugi majmuni napasti.

Nakon toga, uklonite još jednog od izvornih pet majmuna i zamenite ga novim. Pridošlica će krenuti prema merdevinama i biće napadnuta.

Prethodni novajlija će entuzijastično sudelovati u kažnjavanju! Isto tako, zamenite trećeg izvornog majmuna novim, zatim četvrtog, na kraju petog.

Svaki put kada najnoviji majmun krene prema stepenicama, biće napadnut. Većina majmuna koji ga tuku nemaju pojma zašto im nije bilo dopušteno da se popnu merdevinama ili zašto sudeluju u udaranju najnovijeg majmuna.

Nakon što zamenite sve izvorne majmune, i niti jedan od preostalih majmuna nikada nije bio poprskan hladnom vodom – unatoč tome, nijedan majmun nikada se više neće približiti merdevinama kako bi pokušao uzeti bananu.

Zašto ne smeju?

Jer koliko oni znaju, oduvek je bio takav običaj.

David Icke: “Efekt Stada”

Izvor: www.dnevni.rs

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: