Država planira pokretanje sistema eBolovanje

Država planira da pokrene sistem eBolovanje u narednom periodu, čiji je cilj da se pacijentima, među kojima su i porodilje, pojednostavi administracija vezana za otvaranje bolovanja, ali da se ujedno efikasnije dostavljaju ove informacije poslodavcima.

Takođe, cilj je i da se olakša Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje pristup podacima bitnim za odlučivanje komisija o odobravanju nastavka bolovanja, više od 30 dana, kao i pri obračunu i uplati naknade zarade za vreme bolovanja.

“Sistem eBolovanje treba da digitalizuje i automatizuje razmenu dokumentacije u procesu izdavanja potvrde o privremenoj sprečenosti za rad, tako što će povezati zdravstvene ustanove odnosno lekare, Republički fond za zdravstveno osiguranje, kao i poslodavce. Ovim će se ubrzati sam proces, pacijenti više neće morati da nose doznake poslodavcu odnosno medicinsku dokumentaciju matičnoj filijali RFZO, a ujedno će se omogućiti da RFZO brže isplati refundacije zarada za zaposlene koji su na bolovanju poslodavcima, u slučajevima kada su na bolovanju duže od mesec dana”, objašnjava Isidora Šmigić, koordinatorka za regulatornu reformu u NALED-u.

Kako je navela, poslodavac neće imati uvid u zdravstvenu dokumentaciju zaposlenog, već će kroz sistem dobiti informaciju o tome da je zaposleni na bolovanju (ne i iz kog razloga) i u kom periodu.

“Sistem eBolovanje može značajno doprineti smanjenju zloupotreba i poboljšanju efikasnosti sistema, digitalizacija će omogućiti proveru podataka u realnom vremenu, podataka o zaposlenima, njihovom radnom stažu i medicinskim podacima. Takođe i praćenje, analitiku i izveštavanje kojima će se lakše identifikovati nepravilnosti ili pokušaji zloupotrebe”, objasnila je Šmigić.

S jedne strane cilj je da pacijenti ne moraju bolesni da nose dokumentaciju, i da se obezbedi i efikasnija isplata zarade za vreme bolovanja, ali s druge strane zloupotrebe nesavesnih, kroz otvaranje lažnih bolovanja koji dovode do ozbiljnih problema privredi, i neretko se dešava da im je i više od 10 odsto zaposlenih istovremeno na bolovanju tokom cele godine.

Prema rečima Šmigić, takva praksa dovodi do blokiranja proizvodnje i nemogućnosti obavljanja rada u pojedinim firmama, a dugoročno može dovesti do zatvaranja tih kompanija.

“Sigurni smo da će sistem eBolovanje pomoći i da se uspostavi ova vrsta kontrole i manje zloupotreba, što je interes celog društva”, zaključila je Šmigić.

Izvor: Portal preduzetništva

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: