Dobra vest za frilensere: Uplaćen staž i overena knjižica za one koji rade za strance od kuće

Slobodnjaci, frilenseri koji iz Srbije rade za strance neregistrovane u našoj zemlji, moći će da uplaćuju staž i overe zdravstvenu knjižicu, što pre nisu mogli.

S obzirom na sve veći broj frilensera koji iz svojih domova u Srbiji rade za strance u Engleskoj, Americi, Kanadi, uz pomoć telefona i kompjutera, izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, država je rešila da ih uvede u legalne tokove, piše “Politika”.

Tako 15. decembra na snagu stupa izmenjeni zakon kojim se utvrđuje status osoba koje rade u našoj zemlji za stranog poslodavca, koji nema registrovano predstavništvo ovde.

Ovim zakonom frilenseri će se uvesti u osiguranje u svojstvu osiguranika samostalnih delatnosti.

Jedna od frilensera, kojoj će značiti ove izmene je i profesorka geografije koja već sedam godina čeka posao u struci, a od pre dve godine iz stana u Beogradu radi za poslodavca u Norveškoj.

U opisu posla joj je da dobrostojećim klijentima iz celog sveta pronalazi najskrovitija mesta gde mogu da pecaju određenu vrstu ribe. Pri tome treba da ih smesti u obližnji hotel ili kuću i obezbedi im punu udobnost. Osim toga , treba im obezbediti i brod s kojeg će zabacivati udice, kao i kompletan pribor za pecanje.

Prema njenoj priči, kako piše list, ima tu raznih želja, ali kada prione na posao pronađe sve što treba, pa su zadovoljni i poslodavac i klijent, a i ona je zadovoljna uplaćenom zaradom. Ne može, kaže da otkriva ime kompanije, jer joj je takav ugovor s gazdom, ali joj smeta što iako dobro zarađuje, nema u Srbiji regulisano ni zdravstveno ni socijalno ni penzijsko osiguranje, jednostvano radi na crno. Samo joj se novac uplaćuje na račun svakih 15 dana.

U članu 12. postojećeg zakona predlaže se uvođenje nove kategorije osiguranika samostalnih delatnosti pod tačkom koja kaže “lica koja rade na teritoriji Srbije za stranog poslodavca koji nije registrovan u Srbiji, kod koga za obavljeni posao ostvaruju ugovorenu naknadu, ako za to vreme nisu obavezno osigurani, takozvani frilenseri, sada to mogu da budu”.

“To znači da će svi oni moći da uplaćuju doprinose PIO fondu, a istovremeno će biti i zdravstveno osigurani”, kaže Jasna Petrović Stojanović za “Politiku”. Time će sebi regulisati status, ići će im i radni staž, dokle god budu uplaćivali.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović pozdravlja ovaj predlog i kaže da je važno da mladi koji rade ove poslove shvate važnost overene knjižice i plaćenih doprinosa.

Izvor: b92.net

Comments

Novi Sad

  • Pavla Papa 14
  • +381 21 523 655+381 63 105 61 83

Beograd

  • Bulevar Mihajla Pupina 10 A-I/12, sprat 4
  • +381 11 311 83 49+381 60 588 57 19

Izaberite poslovnu jedinicu koju želite da kontaktirate: